Kerk & religie

Kwart ouders: Geen godsdienst meer op basis- en middelbare school

ROTTERDAM. Godsdienst mag verdwijnen als vak op de basis- en middelbare school. Dat vindt een kwart van de ouders die het Nationale School Onderzoek invulden. „Schokkend”, reageert godsdienstleerkracht Anneke van Wijngaarden.

Redactie onderwijs
19 October 2015 12:00Gewijzigd op 15 November 2020 22:40
Beeld ANP
Beeld ANP

De resultaten van het onderzoek, een jaarlijks initiatief van het Algemeen Dagblad, werden zaterdag bekendgemaakt. Aan ouders werd onder meer gevraagd welk vak op school geschrapt mag worden. Een kwart kiest voor godsdienst/levensbeschouwing. In het basisonderwijs scoort alleen het vak drama hoger, in het voortgezet onderwijs klassieke talen.

„We moeten er alles aan doen om meer draagvlak voor godsdienst te creëren bij ouders, scholen én leraren”, stelt Anneke van Wijngaarden van het Interkerkelijk Overleg in Schoolzaken (IKOS). De organisatie is betrokken bij de inhoud van godsdienstlessen op openbare en protestants-christelijke scholen.

Van Wijngaarden weet dat het vak „op veel scholen zich in de marge” bevindt. „In het bijzonder onderwijs is godsdienst verplicht, openbare scholen moeten inventariseren of ouders willen dat het vak wordt gegeven. Vaak vinden ze dat echter te veel rompslomp. Of ze zeggen: de meeste ouders vinden humanistisch onderwijs het prettigst, dus geven we dat.” Ze pleit voor een vakleerkracht godsdienst. „Op zowel openbare als christelijke scholen. Zeker in de Randstad is daar vaak weinig verschil tussen.”

De Vereniging Openbaar Onderwijs „begrijpt” de reactie van ouders. „Er gaan nu eenmaal steeds minder Nederlanders naar de kerk”, zegt woordvoerder Michiel Jongewaard desgevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer