Neergeschoten drone zorgt voor nog meer mist rond Turkije
APELDOORN. Turkije heeft vrijdag een geheimzinnig onbemand vliegtuigje neergeschoten. Dat heeft de mist rond de oorlogvoering in Syrië dikker gemaakt. En het zicht was de afgelopen weken al slechter geworden, sinds Rusland besloot Syrië te gaan helpen.
De drone vloog 3 kilometer het Turkse luchtruim binnen. Na enkele waarschuwingen werd het toestel vrijdag rond de middag door straaljagers neergehaald.
Van het onbemande vliegtuigje wordt vermoed dat het een Russisch toestel is. Amerikaanse defensiebronnen hebben dat met zoveel woorden gezegd.
Rusland ontkent echter dat het een van zijn drones mist. Alle toestellen die een taak hadden in en rond Syrië, waren veilig teruggekeerd naar de bases, stelde Moskou. Het past echter helemaal in de Russische lijn om zo veel mogelijk mist te laten bestaan over zijn militaire activiteiten. De ontkenning dat de drone uit Rusland kwam, zegt daarom weinig. Maar deze opstelling maakt de onzekerheid voor de rest van de wereld wel groter.
De afgelopen weken is het enke- le keren eerder gebeurd dat Russi- sche vliegtuigen Turkije binnen vlogen, vermoedelijk om te provoceren. De NAVO heeft daar vrij fel op gereageerd. De NAVO is verplicht om op te treden zodra het grondgebied van lidstaten –zoals Turkije– wordt geschonden.
Het incident van vrijdag werd daarom ook direct ernstig opgevat. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) noemde de kwestie „zeer kwalijk.” Alle NAVO-lidstaten proberen confrontatie met Rusland juist te vermijden.
De militaire inzet van Rusland om Islamitische Staat (IS) te helpen verslaan, heeft de afgelopen weken de situatie in het Midden-Oosten veel complexer gemaakt. Volgens deskundigen is Moskou er vooral op uit om de Syrische president Assad in het zadel te houden. Ook Iran heeft daarvoor deze week troepeninzet aangeboden, wat de zaak nóg ingewikkelder maakt.
Russische en Amerikaanse functionarissen maakten vrijdag wel een overeenstemming bekend over de vliegveiligheid boven Syrië. Beide partijen zijn bang dat door het intensieve vliegverkeer vroeg of laat een keer een botsing in de lucht zal volgen. De nu gesloten overeenkomst is gericht op betere afstemming van de vluchten. Rusland zoekt trouwens vergelijkbare afstemming met Turkije.
Het is in de afgelopen weken al enkele keren voorgevallen dat een Russisch vliegtuig op een paar mijl van een Amerikaanse jet kwam. Een echte botsing zou voor nog meer spanning zorgen, terwijl de verhoudingen tussen Rusland en de VS sowieso al een dieptepunt hebben bereikt.
Dat Turkije vrijdag een drone neerhaalde, geeft aan dat het land bereid is hard op te treden tegen schendingen van het luchtruim. Dat betekent dat een (echte herkenbare) Russische straaljager die het Turkse luchtruim binnen vliegt, ook de kans loopt uit de lucht te worden geschoten. Mogelijk wilde Rusland vrijdag gewoon testen hoe ver Ankara bereid is te gaan.