„Mogelijk zaken omstreden screening intrekken”
DEN HAAG (ANP). Advocaat Michael Ruperti is tevreden dat Defensie soepeler omgaat met militairen met een buitenlandse partner, van wie de achtergrond niet goed gecheckt kan worden. Hij overweegt de lopende rechterlijke procedures te stoppen over het intrekken van vertrouwensverklaringen voor zulke militairen. Ruperti reageert daarmee op maatregelen die minister Jeanine Hennis (Defensie) woensdag aan de Tweede Kamer heeft gemeld.
Het mag niet zo zijn dat een militair wordt ontslagen, omdat de overheid over onvoldoende gegevens over de buitenlandse partner beschikt. Voor bepaalde militairen met vertrouwensfuncties is een nieuwe veiligheidscategorie ingevoerd die iets soepeler is dan het huidige niveau, schreef Hennis in een brief aan de Kamer.
Ruperti treedt op namens verschillende cliënten die hun baan bij Defensie verloren of dreigden te verliezen, door een relatie met een buitenlandse partner. Het ging om partners van wie de militaire inlichtingendienst MIVD de gangen niet kon controleren, omdat ze uit landen komen waar deze dienst geen contacten met zusterdiensten heeft.
Ruperti stuurde in april vorig jaar namens verschillende militairen een brandbrief over dit onderwerp naar de Tweede Kamer. Die is goed opgepakt, meent de in militaire zaken gespecialiseerde advocaat.
„Ik heb respect en bewondering dat de minister dit zo snel heeft geregeld”, zegt Ruperti. „Maar de betrokken (ex-)militairen moeten wel schadeloos gesteld worden voor de kosten van de juridische actie die ze hebben moeten voeren.”
Ruperti stelt daarom wel voorwaarden aan het intrekken van de rechtszaken. De kosten die zijn cliënten hebben moeten maken om in het buitenland aan informatie over hun partner te komen, moeten worden vergoed. „Die informatie wilde de MIVD immers niet vergaren, terwijl dat wel hun taak was.”
Ook vindt hij dat Defensie de juridische kosten moet vergoeden, die de (ex-) militairen voor de procedures hebben moeten maken.