Ging er in het Drentse Oranje een wissel om?
Het Drentse Oranje, dinsdagavond: asielzoekers worden tegengehouden en een staatssecretaris wordt belaagd. Is het afgelopen met het warme onthaal van vluchtelingen in Nederland?
JA
1 Het kabinet raakt de regie kwijt.
Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) overviel deze week het Drentse dorp Oranje met extra bussen asielzoekers en schond daarmee eerder gemaakte afspraken. Terwijl het rommelt in Nederland én Oranje onderwerp van gesprek is op visites en verjaardagen, reist premier Rutte met een handelsmissie door de Verenigde Staten. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer verwijten hem onzichtbaarheid. Anders dan de Duitse bondskanselier Merkel zoekt Rutte niet veelvuldig de publiciteit om een fatsoenlijke asielopvang te promoten.
2 Nederlanders zeggen vaker hardop nee tegen de komst van asielzoekers. Inwoners van Purmerend en Wezep waren al tegen. In Enschede zijn wethouders bedreigd vanwege de komst van asielzoekers naar deze gemeente. Huizen voor asielzoekers zijn in diverse plaatsen beklad met leuzen als ”Eigen volk eerst”. De gemoederen in Oranje liepen deze week hoog op. Zo hoog, dat Dijkhoff werd belaagd. Het gevoel dat het kabinet onbetrouwbaar is, gooit extra olie op het vuur. Nederlanders zijn niet vergeten dat Rutte afgelopen maand in de Kamer stelde dat de Europese Commissie een hele voorraad vervelende instrumenten heeft om landen te dwingen vluchtelingen op te vangen. Desondanks zullen meer gemeenten mogelijk de seinen voor vluchtelingenopvang op rood zetten vanwege de weerstand bij hun inwoners.
3 Steeds meer mensen omarmen de PVV. De PVV stijgt de laatste weken flink in de opiniepeilingen en zou met zo’n 33 zetels de grootste partij zijn. Dit zegt weinig over het verloop van echte verkiezingen, maar tekent wel het sentiment onder de bevolking. Daar komt bij dat PVV-leider Wilders de grenzen wil sluiten en oproept tot geweldloos verzet. Hij twitterde ”Wij houden van Oranje”.
NEE
1 Het probleem zit voornamelijk in de grootte van de opvanglocaties. Niet de vluchtelingen zelf, maar de grootte van de opvangplekken baart veel Nederlanders zorgen. Het is ook niet niks als een dorp als Oranje, dat zo’n 140 inwoners telt, 1400 asielzoekers over de vloer krijgt. Niet voor niets pleiten gemeenten en politici voor kleinere opvangcentra. Als het kabinet de portemonnee trekt, haalt dit veel kou uit de lucht.
2 Het regent nog altijd initiatieven om vluchtelingen te helpen. Alle negativiteit ten spijt doen talrijke Nederlanders het nodige om vluchtelingen het gevoel te geven dat ze welkom zijn. Vandaag startten enkele Nederlanders de campagne ”Nederland heeft een hart”. Een van hen is Marco van der Straten, hoofdredacteur van het blad EO Visie. In het AD roept hij voor- en tegenstanders op elkaar niet uit het oog te verliezen. „Gebruik je hart én je hoofd. Niet je onderbuik.” Eerder gaven 20.000 mensen gehoor aan de oproep van Jurrien ten Brinke om als gastgezin voor een vluchteling te fungeren. Ook kerken doen regelmatig een duit in het zakje. Asielzoekers zijn welkom in de diensten en worden na het ”amen” niet aan hun lot overgelaten.
3 Gezien de hectiek is het niet bijzonder dat iemand een steekje laat vallen. De vluchtelingenstroom is groot en het aantal mensen dat wekelijks de grens overkomt ongewis. De ene keer gaat het om 1500 mensen, de week erna om 3000 vluchtelingen. Dat kan ook een staatssecretaris even boven het hoofd groeien en tot een minder verstandige actie leiden. Als een politicus zich daarna herpakt, kan hij gewoon zijn werk blijven doen. Vergeet niet dat Nederland de nodige ervaring heeft opgedaan en voor hetere vuren stond. Eind jaren negentig zaten er 84.000 mensen in de opvang, vandaag de dag zijn het er circa 35.000.