AzG voorkomt amputaties in ziekenhuis
KUNDUZ (ANP/DPA). Het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in de Noord-Afghaanse stad Kunduz, dat zaterdag is gebombardeerd, biedt volgens de organisatie normaliter gratis chirurgische behandelingen voor slachtoffers van conflicten en ongevallen. Bij veel patiënten kan door een dergelijke ingreep worden voorkomen dat ledematen moeten worden geamputeerd.
De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen is sinds 1980 actief in Afghanistan. De kliniek in Kunduz werd in 2011 geopend. Officieel is er ruimte voor 55 bedden, maar in werkelijkheid staan er negentig. Er werken vierhonderd Afghaanse en tien internationale werknemers.
Het ziekenhuis wordt uitsluitend gefinancierd uit giften en behandelt mensen uit de wijde omtrek, ongeacht religie of afkomst.
Médecins Sans Frontières (Artsen zonder Grenzen) werd in 1971 opgericht door twee Franse artsen, Bernard Kouchner en Max Reclamier, die het niet eens waren met de werkwijze van het Rode Kruis in Biafra. De artsen wilden ook tegen de wil van regeringen en machthebbers in, slachtoffers kunnen helpen. De organisatie groeide in 1980 uit tot een internationale instelling. In 1999 won Artsen zonder Grenzen de Nobelprijs voor de Vrede.
De hulporganisatie stuurde al duizenden artsen, verplegers, chauffeurs en paramedisch personeel met gevaar voor eigen leven naar de instabielste regio’s in de wereld. De acties worden gefinancierd door donaties en inzamelingsacties, maar ook overheden en de Europese Unie.
Artsen zonder Grenzen schuwt kritiek op machthebbers niet, ook niet op die van het Westen. De organisatie kreeg talrijke onderscheidingen, waaronder de Mensenrechtenprijs van de Raad van Europa en de Nansen-medaille van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. In Nederland kreeg Artsen zonder Grenzen de Geuzenpenning, een onderscheiding voor verzet tegen onrecht en onderdrukking.