„Ontdooid voedsel kan rustig opnieuw in de vriezer”
Het geldt als een ijzeren regel: ontdooide etenswaren mag je niet opnieuw invriezen. Onzin, zegt de Amerikaanse voedingsdeskundige Tina Hanes in de New York Times. Opnieuw invriezen is geen probleem zolang het voedsel op de juiste wijze is ontdooid én niet is bedorven.
Onder de juiste wijze van ontdooien verstaat Hanes dooi laten worden in de koelkast en beslist niet op het aanrecht. „Je mag nooit iets ontdooien door het op het aanrecht te laten liggen of door het onder de warme kraan te leggen, omdat bacteriën van warmte houden en zich razendsnel vermenigvuldigen op kamertemperatuur.”
Hanes stelt verder dat je nagenoeg alles veilig in de diepvries kunt bewaren; groenten, brood, fruit, cake, alles mag je (opnieuw) invriezen. Ook rauw vlees, gevogelte en vis kun je rustig terugleggen in de vriezer. Wel waarschuwt Hanes ervoor dat de textuur, de kleur en de smaak van het product door vaker invriezen kan veranderen. Daardoor ziet het voedsel er minder aantrekkelijk uit en verliest het mogelijk aan smaak.