Binnenland

Benoeming predikant splijt Tot Heil des Volks

APELDOORN. Bij het maandblad De Oogst van de stichting Tot Heil des Volks zijn vier vaste scribenten opgestapt. Dat blijkt uit een directionele mededeling in het vrijdag verschenen oktobernummer van het blad.

Redactie binnenland
3 October 2015 08:21Gewijzigd op 15 November 2020 22:16
De daklozenopvang Amsterdammers helpen Amsterdammers van stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam. beeld Sjaak Verboom
De daklozenopvang Amsterdammers helpen Amsterdammers van stichting Tot Heil des Volks in Amsterdam. beeld Sjaak Verboom

Het gaat om de redacteuren Eveline de Boer en Krijn de Jong, die jarenlang het gezicht waren van de orthodox-evangelische hulp­organisatie. Ook zendelinge Kim ter Berghe en oud-directeur Hans Frinsel hebben hun taken neergelegd. Oorzaak van de breuk is volgens De Oogst een verschil van mening met de raad van toezicht „over de aanstelling van de nieuwe directeur.”

In een reactie spreken De Jong en Frinsel desgevraagd van een vertrouwenscrisis met deze raad, die onder leiding staat van raadsheer mr. H. Abbink. Beiden bevestigen dat de controverse draait om de komst van de vrijgemaakt gereformeerde predikant ds. G. Hutten, sinds 1 januari opvolger van de inmiddels overleden bestuurder H. J. van Rhee.

„De afspraak was het voeren van een open procedure, maar Abbink heeft ons zonder overleg allemaal voor een voldongen feit geplaatst en de benoeming erdoor gedrukt”, laat De Jong weten. „De open gedachtewisseling die wij voorstonden, bijvoorbeeld over de vraag of stijl en identitaire ligging van de kandidaat wel bij die van het Heil pasten, werd daarmee geblokkeerd. Dat is ernstig, want bij het Heil hoort alleen een directeur die in getrouwheid aan de traditie het profetisch geluid laat horen en geen concessies doet aan de tijdgeest. Dat moet boven elke twijfel verheven zijn.”

Ook Frinsel stelt openheid en informatie over de identiteit van de nieuwe bestuurder te hebben gemist. „Bij zijn aantreden bleek hij totaal onbekend te zijn met het Heil en qua geestelijke ligging zit hij in een andere hoek van het christelijk erf. Abbink liet mij weten mijn vragen daarover serieus te willen nemen. Hij suggereerde er een interne discussie over te willen gaan voeren, maar uiteindelijk is de aanstelling er inderdaad gewoon doorgedrukt. De bezwaren van mij en anderen werden simpelweg genegeerd.”

Meer vertrekkers

Naar nu blijkt legden kort voor de komst van de predikant ook de leden J. van der Nat en A. Wiering van de raad van toezicht hun taken neer. Beiden willen niet meer op hun vertrek reageren.

Een gesprek met de raad van toezicht over de gevolgde procedure spleet eind januari het middenkader van de organisatie. Diverse managers en de ondernemingsraad accepteerden de uitleg en de excuses van de toezichthouders. De hoofdredacteur van De Oogst en vier managers beëindigden naar aanleiding van de bijeenkomst schriftelijk hun vertrouwen in de raad.

Twee managers, die van Different voor hulp aan mensen met seksuele identiteitsproblemen en die van de daklozenopvang van Tot Heil des Volks, hebben de organisatie inmiddels verlaten. Een derde, net als de andere twee van reformatorischen huize, maakte afgelopen week bekend in december te zullen vertrekken. Zij is verbonden aan het Scharlaken Koord voor hulp aan prostituees.

Een door de raad benoemde commissie, bestaande uit oud-Shelltopman Willems, RMU-bestuurder Schalk en CU-Tweede Kamerlid Segers, noemde afgelopen zomer het eventueel terugdraaien van de benoeming on­acceptabel. De protesten beperkten zich slechts tot een klein aantal mensen binnen de organisatie en enkele prominente leden van de achterban van het Heil, aldus de drie in een rapport.

Wel stelt de commissie dat veel commotie was voorkomen wanneer Abbink en de raad van toezicht geen procedurele fouten hadden gemaakt. Het rapport bevestigt dat de toezichthouders Van der Nat en Wiering vertrokken vanwege ds. Huttens komst.

Zelfgeschreven

De directeur, die zich in de nieuwste De Oogst voorstelt in een zelfgeschreven interview, zegt in een reactie terug te blikken op een zware tijd. „Ik betreur het dat een aantal zeer gewaardeerde krachten ervoor heeft gekozen ons bedrijf te verlaten. Er is op tal van manieren gepoogd hen te behouden. Helaas tevergeefs.”

Leidend voor de toekomst is voor de predikant nu de aanbeveling van de commissie-Willems „om te gaan bouwen aan een gezonde organisatie, zodat Tot Heil des Volks in Amsterdam en daarbuiten kan blijven doorgaan met het opbouwen van het Koninkrijk van God.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer