Kerk & religie

Boek en dvd Aad Kamsteeg over vervolgde christenen gepresenteerd

APELDOORN. De Turks-Nederlandse Yüksel Güllü werd door haar familie uitgescholden en geslagen toen ze haar geloof in Jezus Christus beleed. Maar juist toen ervoer ze een diepe vreugde. „Ze kunnen me alles afnemen, maar Jezus niet.”

Van een medewerker
2 October 2015 14:15Gewijzigd op 15 November 2020 22:15
Aad Kamsteeg (zittend) maakte een boek en dvd waarin hij vijf christenen interviewde die met vervolging te maken hebben gehad. SDOK-medewerker Richard Groenenboom (staand m.) ondervroeg bij de presentatie van het boek en de dvd donderdagavond twee van hen
Aad Kamsteeg (zittend) maakte een boek en dvd waarin hij vijf christenen interviewde die met vervolging te maken hebben gehad. SDOK-medewerker Richard Groenenboom (staand m.) ondervroeg bij de presentatie van het boek en de dvd donderdagavond twee van hen

Güllü is een van de vijf christenen die Aad Kamsteeg interviewde voor zijn project ”Tegen de verdrukking in” over christenvervolging. Zijn boek en bijbehorende dvd werden donderdagavond gepresenteerd in het gebouw van de Erdee Media Groep in Apeldoorn.

In het project werken zes organisaties samen: Evangelie & Moslims, Friedensstimme Nederland, SDOK, Arab Vision, Stichting Gave en Trans World Radio. Behalve Güllü sprak Kamsteeg vier andere christenen die op diverse manieren vervolgd zijn: Abdi Duale uit Somalië, Vahik Abrahamian uit Iran, Vladimir Keller uit de voormalige Sovjet-Unie en Arjun Bhandare uit Nepal. In de film die gisteravond vertoond werd, vertellen de vijf over vervolging maar ook over de hulp van God.

Zin van het lijden

Güllü, Duale en Abrahamian zijn tijdens de bijeenkomst aanwezig voor een vraaggesprek. SDOK-
medewerker Richard Groenenboom vraagt door op de ervaringen van Güllü: „Op het moment dat ik tegen de grond geslagen werd, voelde ik vreugde vanbinnen dat ik bij Jezus mag horen. Ik was niet bezig met het lijden, maar voelde alleen de vreugde van God. De pijn kwam later.”

De Turkse, nu medewerkster van Evangelie & Moslims, zegt dat ze op moeilijke momenten veel steun gehad heeft aan de woorden van Jezus: „Niet Mijn wil, maar Uw wil geschiede.” Ze vindt het belangrijk dat christenen in Nederland veel bezig zijn met Gods Woord, zodat ze goed toe­gerust zijn als er momenten komen dat het niet zo goed gaat.

Een belangrijke drijfveer van Kamsteeg om zijn project te ondernemen, is de vraag naar de zin van het lijden. Hoe kan het dat God toelaat dat mensen zo diep moeten lijden? „Is die vraag ook weleens bij jullie opgekomen?” vraagt Groenenboom aan Güllü en Duale. Allebei beantwoorden ze de vraag beslist ontkennend.

Het goede dat hij van God heeft gekregen is veel meer dan het lijden dat hij heeft ondervonden, zegt de in België woonachtige Somaliër. Güllü hoorde deze vraag het eerst van een Nederlandse christen, vertelt ze. Die vroeg haar of het wel verantwoord is om te evangeliseren onder moslims als ze zo veel moeten lijden als ze christen worden. De vraag verbijsterde haar. „Ik dacht: Als je die vraag stelt, heb je het Evangelie niet begrepen.”

Abrahamian, voorganger van een Iraanse kerk in Almere, vertelt dat de druk op christenen in Iran toeneemt. Hij noemt de stroom vluchtelingen die nu naar Nederland komt een „gouden kans” die God aan de kerken heeft gegeven. „God heeft hen hier naartoe gebracht om Zijn liefde met hen te delen. Dan moeten we ons wel goed voorbereiden, anders moeten wij misschien later wel ergens anders asiel aanvragen.” Hij roept de kerken ertoe op eendrachtig samen te werken aan dit doel.

Bemoediging en spiegel

Christenen in Nederland kunnen veel leren van vervolgde christenen elders in de wereld , zegt ds. A. Th. van Olst. De voorzitter van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) geeft een „toepassing” bij het boek van Kamsteeg.

Het lijden van vervolgde christenen is allereerst een bemoediging, aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Antwerpen. „Laten we moed vatten. Het christendom groeit in landen zonder godsdienstvrijheid.”

Tegelijk houdt de vervolgde kerk Nederlandse christenen een spiegel voor. „We worden niet geroepen tot vervolging, wel tot navolging van Christus. De verbondenheid met Hem moet ons uit ons comfort halen. We moeten ons niet de vraag stellen of we het zouden uithouden in een tijd van vervolging, maar of we bereid zijn om Jezus te volgen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer