Kerk & religie

Een uniek mens of (veel) meer dan dat

AMSTERDAM. Ze heten allebei Visser en zijn allebei predikant in Amsterdam. Maar over de Persoon Jezus denken ze heel verschillend.

Van een medewerker
2 October 2015 10:26Gewijzigd op 15 November 2020 22:14
Beeld Eran Oppenheimer
Beeld Eran Oppenheimer

Wat is de betekenis van Jezus voor christenen en kerken in de 21e eeuw? Was Hij een uniek mens die dicht bij God leefde, of is er toch meer aan de hand? Twee Amsterdamse predikanten ds. R. (Rob) Visser en ds. P. J. (Paul) Visser gingen hierover gisteravond in de Noorderkerk in debat. Resultaat was een volle kerk en een boeiend gesprek.

Aanleiding voor het debat ”Visser en Visser” vormde het tien­jarig bestaan van de Protestantse Gemeente Amsterdam (PGA) en een interview in Trouw waarin ds. Rob Visser had gesteld dat Jezus als Verlosser en Verzoener niet de boodschap van Jezus Zelf was.

Zondebok

Onder leiding van KRO/NCRV-journalist Wilfred Scholten beginnen beide predikanten met het beantwoorden van de vraag hoe je de Persoon van Jezus zou uitleggen aan iemand die nooit van Hem heeft gehoord. Ds. Rob Visser, pionierspredikant op IJburg en stadspredikant van Amsterdam, zou dan vertellen „dat we bij Jezus te maken hebben met een uniek mens die iets wilde betekenen voor alle mensen en ons lot deelde. Hij was een mens naar Gods hart, Hij weerstond het kwaad en Hij legde zich niet meer bij onrecht. Zo is hij een bron van navolging.”

Volgens de stadspredikant is Jezus dan ook niet te vervangen door Gandhi of Mandela. „Met alle respect, maar dan ben ik liever tekendrager van Jezus. In Jezus’ doop sprak God Zijn welbehagen in Hem uit.”

Verrassend genoeg maakt Gereformeerde Bondspredikant ds. Paul Visser, verbonden aan de Noorderkerk, in zijn uitleg over Jezus juist wel de vergelijking met Mandela. „Mandela streed voor gerechtigheid en moest dit bekopen met een gevangenisstraf. Toen hij uit de gevangenis kwam, sprak hij over genade en vrede. Iedereen voelde: Dit is niet gewoon. Zo is het ook met Jezus. Hij is van een andere orde. Op de dag dat wij ons vergrepen aan God, hingen niet wij, maar Hij, en was Hij tot onze stomme verwondering de zondebok.”

Ds. Rob Visser ziet geen betekenis in de zienswijze van Jezus als offer of als zondebok. „In dat geval zou het lijden van Jezus gewild zijn door God. Maar God wijst het lijden af, Hij wil absoluut dat mensen in liefde geboren worden en in liefde sterven. Zou het kunnen dat Hij op een gegeven moment zegt: Ik zit wel achter het lijden van Mijn Zoon; dat Hij tegen Zijn Zoon zou zeggen: Ga Jij het dan maar doen?”

De dood van Jezus is alleen te begrijpen als vorm van liefde, merkt ds. Paul Visser op. „Ik zie in de Gekruisigde een God Die niet uit de voeten kan met kwaad en onrecht. Omdat Hij zo veel liefde is, toornt Hij verschrikkelijk over het kwaad en zegt Hij dat het niet kan bestaan. Met Psalm 130 zie ik dat ook ik geen recht van bestaan heb. God is geen vergeldende God Die graag een offertje wil zien voordat Hij kan vergeven. In Jezus Christus gaat Hij er Zelf aan onderdoor, en zo brengt Hij verzoening. Dat wil ik wel van de Amsterdamse daken schreeuwen.”

Geloofwaardigheid

Aan het einde van de debatavond vraagt debatleider Scholten hoe geloofwaardig het is dat twee dominees in dezelfde kerk in Amsterdam zo verschillend spreken over Jezus.

Volgens ds. Rob Visser is de geloofwaardigheid hier niet in het geding: „We geloven in een pluriforme God Die houdt van alle mensen en alle opvattingen en met ieder gaat Hij een eigen weg. Het is dus geloofwaardig.”

Ds. Paul Visser blijkt minder uitgesproken dan zijn collega: „Ik vind het heel waardevol dat we ons hart hebben uitgesproken. Dat moeten we in de kerk blijven doen. Pluriformiteit is mooi – maar een kerk van leven en laten leven, daar geloof ik niet in.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer