Oud gereformeerd Leersum kerkte zestig jaar in noodgebouw
Ruim zestig jaar kerkten de oud gereformeerden in Leersum in een noodgebouw. Deze zomer namen zij een nieuw kerkgebouw in gebruik.
De gedenksteen aan de voorgevel is een restant van het oude kerkgebouw. Onder de woorden ”Waakt en bidt” staat de datum 20 juni 1952. Op die dag werd begonnen met de plaatsing van een noodgebouw dat –mede dankzij geregeld onderhoud– ruim zes decennia dienst zou doen. Onder de oude gedenksteen is nu een nieuwe steen aangebracht met de datum 25 juli 2015, de dag van de oplevering van de nieuwe kerk.
Op vrijwel elke ledenvergadering kwam het onderwerp de afgelopen vijftien jaar aan de orde. Een nieuw kerkgebouw was een wens die al lang leefde in de oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) in Leersum. De oude kerk was slecht geïsoleerd, de stookkosten waren hoog.
Er zijn zelfs concrete plannen geweest voor nieuwbouw aan de rand van Leersum. De projectontwikkelaar die het oude kerkterrein zou aankopen trok zich echter terug. Vernieuwbouw was daarna een optie. De oude kerk zou grondig worden gerenoveerd. De bestaande fundering zou hergebruikt worden, net als de zijwanden van de kerkzaal. De fundering bleek echter in zo’n slechte staat te verkeren dat er uiteindelijk voor gekozen moest worden om alles te slopen en een geheel nieuwe kerk te bouwen.
De nieuwbouw doet in velerlei opzicht denken aan het voormalige kerkgebouw. De kerkbanken zijn dezelfde, zij het voorzien van een nieuwe laklaag. Ook de kansel, de lezenaar en de doopvont zijn gerenoveerd.
Een opvallende wijziging betreft de toren. Op het oude gebouw stond die op twee derde van het dak. De nieuwbouw heeft een toren boven het voorportaal. Daarmee heeft het gebouw ook echt het uiterlijk van een kerk. Dat was ook een van de wensen van de gemeenteleden, vertellen voorzitter A. Pas en secretaris F. Jansen van de bouwcommissie.
De nieuwe kerk heeft dezelfde afmeting als de vorige. De hoofdvorm is die van een zogenaamde schuurkerk: een rechthoek is over de gehele lengte afgedekt met een zadeldak. Dat dak is nu zo’n 5 meter hoger. De ventilatie is aanzienlijk verbeterd, in de oude kerk was het snel benauwd.
De kerkzaal –die plaats biedt aan circa 300 kerkgangers– is teruggebracht naar de oorspronkelijke omvang. Achter de kerkzaal is nu de consistoriekamer. Bij het oude gebouw was die ondergebracht in een houten aanbouw.
Het bestaande orgel wordt na klein onderhoud bij orgelbouwer Boogaard in Rijssen in oktober geplaatst op het orgelbalkon boven de entree van de kerk. Het instrument is met enkele stemmen uitgebreid, zodat het meer draagkracht heeft bij de begeleiding van de gemeentezang.
De nieuwbouw kostte circa 800.000 euro. Vrijwilligerswerk van gemeenteleden heeft de kosten gedrukt. Daarnaast heeft een activiteitencommissie geld bijeengebracht, met onder meer een verkoopdag. Ook vrouwenvereniging Tabitha, die bijeenkomt in het verenigingsgebouw naast de kerk, droeg met haar creativiteit bij aan het bestrijden van de onkosten.
Op 19 juli werd de eerste dienst in het nieuwe bedehuis gehouden. De circa 250 leden wonen veelal in het buitengebied rond Leersum, maar onder meer ook in Woudenberg en Veenendaal. Meestal is er leesdienst. Er worden preken gelezen van oudvaders zoals Van der Groe en de Engelse en Schotse puriteinen, maar ook van Luther, Calvijn, Kohlbrugge en onlangs Spurgeon. Pas: „Ds. Du Marchie van Voorthuysen heeft ons Gods Woord gepredikt. Van dat geestelijk Fundament willen wij niet afwijken.” Het gedicht ”Rechtvaardigmaking”, dat in de consistorie aan de muur hangt, vat het nog eens kernachtig samen.
Leersum heeft het nog over „de dominee”
Leden van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Leersum spreken nog steeds over „de dominee.” Zij bedoelen dan ds. E. du Marchie van Voorthuysen, tot nu toe de enige predikant van de gemeente. In twee perioden stond hij in Leersum, van 1951 tot 1966 en van 1974 tot zijn overlijden in 1986.
De gemeente is ontstaan uit een hervormde evangelisatie, die in 1939 werd opgericht uit onvrede over de prediking in de hervormde gemeente in Leersum. Aanvankelijk werd er gekerkt in een kleine schuur. De eerste voorganger was vanaf 1945 de eerwaarde heer L. Gebraad. In 1946 volgde instituering als christelijke gereformeerde kerk. In 1952 werd met ds. Du Marchie van Voorthuysen de overstap gemaakt naar het kerkverband van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.