Smokkelveteraan Paul Estabrooks spreekt op ambassadeursdag Open Doors
Paul Estabrooks nam deel aan een smokkelactie waarmee Open Doors in 1981 één miljoen Bijbels in één nacht naar China bracht. Zaterdag vertelde de Canadese smokkelveteraan op de landelijke ambassadeursdag van Open Doors in Ede over dit zogenoemde Project Parel.
Met deze eerste landelijke ambassadeursdag wilde Open Doors vrijwilligers laten zien hoe iets voor vervolgde christenen kunnen betekenen. Dat kan onder meer door deel te nemen aan verschillende projecten in eigen kerk, gemeente, school of kerk.
Estabrooks, al 55 jaar bij Open Doors betrokken, maakte in 1979 de spannendste nacht van zijn leven mee. In Manilla kreeg hij verzoek om 30.000 Bijbels naar China te gaan brengen. „Ik wist niet hoe dat moest, maar God zou laten zien dat dit zou lukken”, zei hij. Met zijn team pakte hij vijfhonderd Nieuwe Testamenten in één koffer; zestig koffers met elk een gewicht van 43 kilo. Dat was Project Regenboog.
„Of dat nog niet genoeg was vroegen onze Chinese broeders om 1 miljoen Bijbels met zowel het Oude als het Nieuwe Testament”, aldus Estabrooks. „Met de woorden van Jeremia 33:3 –„Roep tot Mij, en Ik zal u antwoorden en zal u grote dingen bekend maken”– kreeg ik contact met een sleepbootkapitein. Ik vertelde hem van de roep om 1 miljoen Bijbels naar China te brengen. Hij stelde zijn sleepboot met een aanhaakbak ter beschikking. We verpakten de Bijbels in waterdichte pakketten, voeren in de nacht naar een strand in China, waar duizenden christenen ons hielpen de Bijbels vanuit het water naar de wal te slepen. De Heere verblindde de ogen de spionnen.”
Dat was Project Parel. Het duurde vijf jaar voordat alle Bijbels verspreid waren. Estabrooks: „Een voorganger had drie jaar om een Bijbel gebeden. Hij werd rondreizend evangelist. Door één Bijbel van Project Parel en het werk van één evangelist kwamen 400.000 mensen tot geloof.”
De smokkelveteraan vertelt verder. „In 1989 brachten we 1 miljoen Bijbels naar Rusland. Nog eens zeven jaar later 1 miljoen kinderbijbels naar Centraal Azië en Oost-Europa, en nog eenzelfde aantal naar China. Dat was Project Samuël.”
Hoewel deze Bijbels voor de kinderen bestemd waren, wilden de ouders ze eerst lezen. Volgens Estabrooks was dat een teken van de honger naar het Woord.
Anne van der Bijl, de grondlegger van Open Doors, bad tien jaar voor christenen in de moslimwereld. Project Dagelijks Brood bracht 426 ton noodhulp naar Sudan. Moslims vielen de christenen aan; christenen gingen in de tegenaanval.
Paul Estabrooks leerde de christelijke leiders met vergeving het moslimgeweld te beantwoorden. Hij schreef er een boek over: ”Sterk staan in de storm”, dat inmiddels in 35 talen is vertaald. „Gods Woord is krachtig en hij beantwoordt gebeden”, aldus Estabrooks.
Zaterdagmiddag konden de vrijwilligers van Open Doors een aantal workshops bijwonen, variërend van hoe men zich in de eigen kerk kan inzetten voor de vervolgde kerk, het ontdekken van gebedsinitiatieven, tot hoe om te gaan met vluchtelingen en moslims in de samenleving.