„Cuba strooit wereld zand in de ogen bij pausbezoek”
HAVANA. De euforie in Cuba was groot toen de paus afgelopen weekend een bezoek aan het communistische eiland bracht. In werkelijkheid werd de westerse wereld zand in de ogen gestrooid.
Dat zeggen J. Haeser en A. Stam van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ). De twee waren juist in Cuba en maakten van dichtbij „de gekte” rond het pausbezoek mee.
Zondag waren Haeser en Stam in het zuidoostelijke stadje Baracoa. In het centrum was ’s middags een menigte op de been. Een groot aantal bussen stond klaar. Wat bleek? Op maandag zou de paus 250 kilometer verderop in Santiago de Cuba, de tweede stad van het eiland, zijn. De overheid stelde in alle omliggende steden gratis bussen ter beschikking, zodat mensen ernaartoe konden.
Een Cubaanse predikant sprak tegenover de SEZ-medewerkers schande van deze actie. „Nergens is geld voor. Maar als het past in het straatje van de overheid, blijkt alles te kunnen. Het gratis uitje lokt mensen wel. Als de bevolking zelf moest betalen, zouden twee bussen genoeg zijn. Zo wordt de wereldopinie bedrogen. Het moet lijken of hier grote vrijheid is; de werkelijkheid is anders.”
Maandagavond kwamen Haeser en Stam zelf in Santiago de Cuba. De paus had die dag een bezoek gebracht aan de basiliek van El Cobre met het beroemde Mariabeeld dat door vissers uit de zee zou zijn gehaald. El Cobre werd daardoor een waar bedevaartsoord. Volgens Haeser en Stam bleek dat de huidige paus deze „dwaze Mariaverering” even sterk aanhangt als zijn voorgangers. „Het modernisme van deze paus is dus behoorlijk overschat.”
De SEZ-medewerkers spraken met protestantse predikanten die treurig gestemd zijn over deze ontwikkelingen. De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) zal volgens hen opbloeien en de keuze voor het protestantisme zal daardoor alleen maar moeilijker worden voor de van huis uit atheïsten in Cuba. De autoriteiten zullen, verwachten de predikanten, de goede contacten met de RKK voortzetten, ten koste van die met de protestanten. Terwijl het kerkbezoek van protestanten eerder meer dan minder was dan bij rooms-katholieken.
Volgens Haeser en Stam is door het pausbezoek de indruk gewekt dat Cuba open is: de pers was rijk vertegenwoordigd, grote aantallen mensen waren op de been. „Maar de werkelijkheid is anders. Ook wij waren er opnieuw getuige van dat huiskerken geen enkele uitbreidingsmogelijkheid krijgen. Inperking is en blijft het devies van de autoriteiten. Kortom, er is de wereld door dit pausbezoek weer zand in de ogen gestrooid.”