Binnenland

„Agenten door het oog van de naald”

Doorgaans zijn de Maastrichtse agenten „niet voor een kleintje vervaard.” Op 14 mei vorig jaar hadden ze het echter Spaans benauwd, toen een massa van 150 aanhangers van voetbalclub MVV het stadhuis bestormde. Het oproer brak uit toen burgemeester Leers aankondigde de geldkraan voor de noodlijdende club dicht te draaien. Tegen de relschoppers werden dinsdag celstraffen tot twintig maanden geëist.

J. Visscher
10 March 2004 09:59Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

„Een gigantische escalatie van geweld”, zo omschreef officier van justitie mr. M. Verbaas dinsdagmiddag de rellen voor het stadhuis. „Het was geen gewone vechtpartij. De voetbalfans richtten zich tegen de politie en probeerden de politieke besluitvorming te beïnvloeden. De situatie was werkelijk levensbedreigend.” Vandaag en dinsdag stonden 17 verdachten terecht voor de ernstige ongeregeldheden.

Toen burgemeester Leers op de avond van 14 mei de verzamelde voetbalsupporters op het plein voor het stadhuis via luidsprekers te verstaan gaf dat er geen euro meer naar MVV zou gaan, sloeg de vlam in de pan. Een woedende menigte probeerde het stadhuis te bestormen. De fans wilden Leers de waarheid zeggen. Een dertiental ”agenten met de platte pet” (zonder beschermende kleding) die zich in een linie voor de achterdeur van het stadhuis opstelden, kreeg de volle laag. Sommige agenten werden getrapt en geslagen. Ze kregen stenen en flessen naar zich toe geslingerd. Ook werd er vuurwerk afgestoken. De politie wist te voorkomen dat de menigte naar binnen drong.

Twee agenten raakten gewond. Een van hen kreeg een bierfles in het gezicht geslagen. De ander werd dusdanig toegetakeld dat hij drie maanden uit de running was. Opvallend is dat alle agenten een schadevergoeding voor immateriële schade hebben ingediend. „Ze hebben een psychische deuk opgelopen. Ze zijn door het oog van de naald gekropen toen de woedende menigte op hen afkwam”, onderstreepte aanklager Verbaas de ernst van de situatie.

De 22-jarige David van der Z. is in de ogen van het openbaar ministerie een van de grootste raddraaiers. Tegen hem eiste de officier achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook wil justitie dat de MVV-supporter een stadionverbod van een jaar krijgt opgelegd. In de optiek van het OM staat vast dat Van der Z. agenten heeft geschopt en geslagen. De man zelf ontkent dat. „Ik zweer op het leven van mijn dochter dat ik niet heb geslagen.” Hij geeft wel toe dat hij zich door de linie probeerde te „worstelen.” Dat was dinsdag duidelijk te zien op camerabeelden die tijdens de rellen zijn gemaakt.

Van der Z., in het dagelijks leven taxichauffeur, zegt dat hij het op de raadszaal had voorzien. „Mijn intentie was puur om de raadszaal binnen te komen. Ik was helemaal bezig met die deur. Ik ging blind op die klink af. Ik wilde die man (de burgemeester, JV) vragen waar hij mee bezig was.” Van der Z. beweert dat zijn agressie zich niet op de agenten richtte. „Ik ga geen politie slaan. Ik ben misschien niet de allerslimste, maar ik weet dat dat onbegonnen werk is. Ik weet dat bij het stadhuis camera’s hangen.”

Toen Van der Z. pepperspray in zijn gezicht kreeg gespoten, was het afgelopen met zijn bestormingspogingen. Hij ontdeed zich van zijn bomberjack en trok een andere jas aan. Volgens justitie ging hij op die manier te werk om herkenning te voorkomen. De relschopper houdt het erop dat hij „geen lucht” meer kreeg.

Het was de toon die burgemeester Leers aansloeg waardoor de menigte in woede ontstak, aldus Van der Z. „Hij mag in een democratie zeggen wat hij wil, maar de manier waarop de burgemeester de boodschap overbracht, was vernederend en mensonwaardig. Mensen die normaal nooit iets kwaads doen, werd het zwart voor de ogen. Ik leef al van jongs af met MVV en dan wordt het geld je ineens afgepakt.” De man zegt spijt te hebben. „Ik ben te gedreven geweest om die raadkamer in te komen.”

Ook de 26-jarige P. K. was „best kwaad” toen burgemeester Leers met de boodschap kwam dat MVV geen subsidie meer zou krijgen. Hij deed een poging om de deur van het stadhuis te openen. Tegen hem is een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Ook wil het OM dat hij een stadionverbod van een jaar krijgt.

De raadslieden van vier verdachten toonden zich dinsdagmiddag ontstemd over de hoogte van de eisen. Raadsvrouw M. Pluijmen, advocaat van David van der Z., betoogde dat haar cliënt niet met opzet heeft geslagen. „Misschien is in de chaos een por uitgedeeld.” Volgens Pluijmen moeten agenten tegen een stootje kunnen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer