NET Foundation wil geïsoleerde voorgangers beter kunnen bereiken met Bijbelgetrouw materiaal
EDE. Wat is de missie van NET Foundation en welke impact heeft ze? Deze vragen stonden donderdagavond centraal tijdens een bijeenkomst in Ede van de stichting, die een digitale leeromgeving aanbiedt voor voorgangers, evangelisten en kerkelijk werkers die geen of weinig mogelijkheden hebben om een gewone theologieopleiding te volgen.
Tijdens de bijeenkomst, met als thema ”Impact”, gaf directeur Raymond Warnaar aan dat de stichting nu in 26 landen werkzaam is. NET Foundation werkt samen met veertig lokale opleidingen, Bijbelscholen en missionaire organisaties in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en het Midden-Oosten.
Voor de vijftig aanwezigen –voor het merendeel zakenlieden, onder wie it-ondernemers– benadrukte Warnaar dat de werkwijze van Net Foundation vooral faciliterend is.
Hoewel NET Foundation geen kant-en-klare cursussen zal aanbieden en gewoonlijk erg terughoudend is wat betreft het ontwikkelen van cursusmateriaal, kondigde hij toch een nieuwe ontwikkeling aan, namelijk het opzetten van NET-cursussen met behulp van een eigen cursusbibliotheek. Volgens Warnaar zal de stichting door deze NET-cursussen vooral geïsoleerde voorgangers beter kunnen bereiken en toerusten. Voorgangers uit geïsoleerde gebieden krijgen directe toegang tot deze cursusbibliotheek, in combinatie met onlinebegeleiding vanuit een lokale NET-opleiding. Een ander voordeel is volgens hem dat NET Foundation via deze eigen digitale bibliotheek relevante klassieke en Bijbelgetrouwe thema’s vanuit de eigen identiteit ter beschikking kan stellen voor de partners van de wereldwijde kerk. Na de voorbereidingsfase hoopt de stichting in september 2016 de cursussen te kunnen aanbieden.
Medewerkster Henriette Giesberts legde de werkwijze van NET Foundation uit. De stichting wil met gebruikmaking van haar netwerken Bijbelgetrouwe theologie delen en uitwisselen met de buitenlandse partners. Momenteel volgen zo’n 5000 voorgangers de cursussen van NET Foundation, zei Giesberts. Om dit te illustreren werd via Skype contact gemaakt met Elisabeth de Sendek, rector van het Seminario Biblico de Colombia in Medellin.
De Sendek, die Nieuwe Testament doceert aan dit Colombiaans Bijbelseminarie, legde uit dat zestig cursisten de opleiding volgen. Het voordeel is dat deze cursisten, hoewel ze in hun eigen gemeente blijven, toch met docenten en medestudenten kunnen nadenken. De begeleiding van docenten en het contact met medestudenten is voor de voorgangers vormend en draagt bij tot „groei”, zowel in het ambt als in het eigen geestelijk leven, aldus De Sendek.
De bijeenkomst werd geopend door ds. P. J. Visser, predikant van de Noorderkerkgemeente in Amsterdam. Ds. Visser wees op de „weergaloze liefde van God voor een mensheid en wereld die blijkbaar alles op alles zetten om God weg te werken. In weerwil van deze opzettelijke goddeloosheid laat God Zich toch niet wegwerken, omdat Hij goede bedoelingen heeft met deze wereld.”
Ds. Visser merkte op dat hij juist in Amsterdam de Bijbel beter leerde verstaan – „dat God onuitputtelijke genade stelt tegenover zo veel moedwillige afvalligheid.”