Migrantenkerk komt lastig aan gebouw
AMERONGEN. Migrantenkerken kunnen lastig aan een geschikt en betaalbaar gebouw komen.
Dat zei Madelon Grant donderdag tijdens het Nationaal Maatschappelijk Vastgoed Congres in Amerongen. Grant is directeur van SKIN-Rotterdam, dat internationale kerken in Rotterdam en omgeving ondersteunt bij het vinden van goede vergaderlocaties.
Migrantenkerken stellen hun eigen, specifieke eisen aan kerkgebouwen, aldus Grant. „Er is vaak meer behoefte aan een gebouw dat op een buurthuis lijkt.” Grant zoekt voor de kerken vooral multifunctionele gebouwen met een grote zaal, wat kleinere ruimten, een keuken, vlak bij openbaarvervoerhaltes en met een goede geluidsisolatie.
Aan oudere kerkgebouwen die worden afgestoten, hebben migrantenkerken meestal weinig, omdat zaalruimte ontbreekt, stelde ze. „En een kerk met een hoog plafond brengt enorme stookkosten mee.” Kerken die in de wederopbouwperiode (1945-1965) zijn gebouwd, zijn vaak wel bruikbaar voor migrantenkerken.
De vraag naar kerkgebouwen is groot bij migrantenkerken, zo liet Grant zien. „Wij hebben elk jaar ongeveer tien gemeenten in onze portefeuille die op zoek zijn naar een geschikt gebouw.”
Bovendien groeit de vraag naar kerken doordat het aantal migrantenkerken toeneemt. „De afgelopen acht jaar zijn er in Rotterdam zeker dertig nieuwe kerken bij gekomen. Recent ontstonden hier twee Bulgaarse kerken en een Hongaarse kerk. Het betreft veel kleine gemeenten.”
Vooral voor migrantengemeenten van 150 leden en meer is het lastig om aan huisvesting te komen, constateert Grant. Vooral voor migrantengemeenten van 150 leden en meer is het lastig aan huisvestig te komen, constateert Grant. „Recent is een kerk zelfs naar Rijswijk, bij Den Haag, vertrokken.”
Er staan wel gebouwen leeg in Rotterdam, maar die zijn veelal te duur. „Migrantengemeenten kunnen zich meestal niet veel veroorloven, omdat ze het geld niet hebben.”
Het beleid van de gemeente helpt de migrantenkerken niet, vindt ze. „Rotterdam wil zijn gebouwen kostendekkend verhuren, ondanks veel leegstand. Rotterdam lijkt liever leegstand te hebben, dan gebruik.”
De gemeente realiseert zich volgens Grant onvoldoende dat zij zo een kans laat liggen. „Doordat de migrantenkerken geen geschikt gebouw hebben, kunnen zij geen activiteiten ontplooien in en voor een wijk, zoals zorg voor ouderen of activiteiten voor kinderen.” Zulke activiteiten kunnen de gemeente geld besparen.
De vastgoedsector maakt het migrantenkerken ook niet makkelijk, omdat de hoogste bieder er meestal met een geschikt gebouwen vandoor gaat. Verder constateert SKIN dat er misbruik wordt gemaakt van een stuk onwetendheid bij migrantenkerken over contracten en regelgeving.
Het Nationaal Maatschappelijk Vastgoed Congres was een initiatief van Reliplan, een makelaarskantoor uit Amsterdam dat zich heeft gespecialiseerd in de verkoop van kerken, maar ook een tak heeft opgezet voor de verkoop van scholen en zorginstellingen.
SKIN-Rotterdam is onderdeel van SKIN, de landelijke organisatie Samen Kerk in Nederland.
Klik hier voor de website van SKIN-Rotterdam.
Lees ook