Kerk & religie

„Oost-Europa beleeft gouden zendingstijd”

De interesse voor het christelijk geloof in Oost-Europa is zo groot dat ze de capaciteit van gemeenten en zendingsorganisaties overstijgt. Dat is althans de ervaring van de Duitse zendingsorganisatie Mission für Süd-Ost-Europa (MSOE) in Siegen.

Kerkredactie
9 March 2004 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 01:01

Volgens MSOE-leider Friedemann Wunderlich lukt het op dit moment niet al het werk aan te pakken „omdat zo veel mensen in Oost-Europa naar Gods Woord verlangen.” Wunderlich zei dit tijdens de jaarlijkse conferentie, die van zaterdag tot vandaag in het Duitse Siegen plaatsvindt. Volgens hem zijn de missionaire mogelijkheden in Oost-Europa nog nooit zo groot geweest in de 101-jarige geschiedenis van de organisatie. „We moeten de tijd uitkopen, omdat de nu geopende deuren ook weer dicht kunnen gaan.”

De MSOE verspreidt gratis protestantse stichtelijke lectuur onder de christenen in Oost-Europa. Wunderlich maakt een schatting: afgelopen jaar werden circa 3,5 miljoen traktaten in Oost- Europa verspreid, waarvan rond de 2 miljoen in Oekraïne. De interesse voor bijbelcursussen is groot en op veel plaatsen ontstaan nieuwe huiskringen en gemeenten. Wunderlich verwacht dat er dit jaar 4 miljoen geschriften zullen worden verspreid. De MSOE is in 1903 ontstaan uit de Schlesische opwekkingsbeweging en werkt met 75 zendelingen in 20 landen, tot in het Aziatische deel van de voormalige Sovjet-Unie.

Ook moslims in Oost-Europa staan open voor het christelijk geloof, zegt MSOE-coördinator Hellmuth Hentschel. Een aantal zendelingen spreekt openlijk in de moskee over Jezus. Hentschel zegt dit zelf te hebben meegemaakt in Tatarstan, een autonome republiek aan de oostelijke rand van Europees Rusland. „Zelfs de islamitische geestelijken heetten ons welkom.” Voor dit jaar staan projecten in Moldavië gepland.

Hentschel verklapt dat de MSOE haar werk onder de honderd volken tellende Russische Federatie gaat versterken. Een groot deel van hen is volstrekt onbekend met het Evangelie, zoals de 36.000 inwoners van het schiereiland Jamal (wat ”einde van de wereld” betekent). Moeilijker zal het worden in Wit-Rusland, verwacht Hentschel, omdat de religiewet daar vrijwel elke vorm van zending verbiedt. De politie speurt er naar huiskringen en kinderevangelisatieclubs. Christelijke gemeenten duiken er steeds vaker onder.

De MSOE heeft tijdens het congres zes zendelingen uitgezonden. Vijf van hen zullen in Oost-Europa werkzaam zijn, één in Duitsland. De organisatie steunt ook evangelicaal gekleurde buitenlandse gemeenten in Duitsland, bijvoorbeeld voor Spanjaarden en Turken.

De MSOE heeft zich ten doel gesteld Duitse evangelicale gemeenten sterker voor de zending in het buitenland te motiveren. Daarom biedt ze een map met traktaten in veertien talen aan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer