Michacongres Peru: evangeliseren en helpen horen bij elkaar
LIMA. De locatie van het wereldwijde congres van Micha International –Lima, de hoofdstad van Peru– is niet toevallig gekozen. Juist in Zuid-Amerika is de idee van woord én daad, evangelisatie én het lenigen van sociale nood, diep in de theologie van de kerk verweven.
Het driejaarlijkse congres wordt deze week bezocht door 340 mensen uit 63 landen.
Voor Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse sprekers is heel wat spreektijd ingeruimd. En voor de Nederlandse deelnemers is het goed (en ook wat confronterend) om te luisteren naar de adviezen en inzichten van gekleurde theologen, van wie zo veel te leren valt. Gewapend met koptelefoons (voor een vertaling in het Engels bij de Spaanstalige sprekers) zitten we in een grote zaal op een Peruaans congresterrein, net buiten Lima, de hoofdstad waar 10 miljoen mensen wonen. Omringd door kale bergen van zand en steen omdat het hier nagenoeg nooit regent.
In Nederland is de Michabeweging inmiddels bekend van de Micha Zondag en -cursussen. Tijdens vijf eerdere wereldwijde conferenties (consultaties genoemd, juist omdat men tijdens deze bijeenkomsten van elkaar wil leren) is als leidend motief naar voren gekomen wat in Micha 6:8 staat: „En wat eist de Heere van u, dan recht te doen, en weldadigheid lief te hebben, en ootmoedig te wandelen met uw God?”
Dit jaar is gekozen voor het thema ”Integral mission” (integrale zending), waarbij gerechtigheid, vrede en vreugde als kernwoorden naar voren komen. Bij integral mission wordt een uiterste poging gedaan om zowel de verkondiging van het Evangelie als de zichtbaarheid van dat Evangelie in de praktijk dicht bij elkaar te houden. Veel kerken en organisaties worstelen met enerzijds evangelisatiewerk en anderzijds goed doen. Integral mission houdt dat bij elkaar en benadrukt dat de verkondiging van het Evangelie altijd consequenties heeft voor iemands houding en gedrag omdat het van invloed is op alle terreinen van het leven. Onze sociale betrokkenheid (of die nu op de vluchtelingenproblematiek, armoede, voedselbank, relatieproblematiek of wat dan ook gericht is) heeft altijd getuigende consequenties als we werkelijk geloven dat we allen de genade van de Heere Jezus Christus nodig hebben.
Opvallend vaak worden Bijbelgedeelten geciteerd en verweven in de verhalen die tot ons komen. Vaak ook komt tijdens de Micah Triennial Global Consultation het woord ”shalom” terug. Shalom is méér dan vrede (in de zin van: geen oorlog). Het heeft te maken met herstel van het leven zoals God het bedoeld heeft. Dat zal op aarde nog beperkt zijn, maar is al wel zichtbaar. „Uw Koninkrijk kome”, bad Jezus. En Zijn leven toonde er al zo veel van.
In een indringend betoog bepaalt de Argentijnse Ruth Padilla ons bij de vraag hoe we omgaan met dat wat op ons afkomt. Als Petrus, door een zwaard te trekken? Jezus leerde hem en ons om lief te hebben en, letterlijk, herstel te bieden. Na de vraag of we vertegenwoordigers van Gods shalom zijn, wordt biddend een meertalig lied ingezet.
Ir. Jurjen ten Brinke (evangelist van de christelijke gereformeerde zendingsgemeente Hoop voor Noord in Amsterdam) is deze week in Peru als ambassadeur van Tear. Zaterdag deel 2.