Muziek

Restauratie orgel Oude Kerk Amsterdam eindelijk van start

AMSTERDAM. Reil kan na jaren wachten starten met de restauratie. Zaterdag kreeg Jan Koelewijn van deze firma in de Amsterdamse Oude Kerk de sleutel van het Vater/Müllerorgel overhandigd. Hij beloofde voorzichtig om te springen met het „goud” van dit wereldberoemde stadsinstrument.

12 September 2015 22:13Gewijzigd op 15 November 2020 21:44
Bezoekers konden dit weekeinde het beroemde orgel van de Amsterdamse Oude Kerk voor het laatst horen. Orgelmakerij Reil start met de restauratie nu bijna alle gelden binnen zijn. Beeld Gert de Looze
Bezoekers konden dit weekeinde het beroemde orgel van de Amsterdamse Oude Kerk voor het laatst horen. Orgelmakerij Reil start met de restauratie nu bijna alle gelden binnen zijn. Beeld Gert de Looze

„Het goud ligt bij dit orgel zo dicht aan de oppervlakte dat de kans op beschadiging groot is”, weet Koelewijn. „We hoeden ons voor het verbeteringsdenken, want daardoor zijn sommige orgels onherstelbaar beschadigd. Van herintonatie van de pijpen is geen sprake. Wel van technisch herstel van bijvoorbeeld ingezakte pijpvoeten en gescheurde bovenranden van pijpen. We maken ook al het pijpwerk schoon. Daarnaast zal de speelaard worden verbeterd.”

Koelewijn kreeg de sleutel uit handen van Jacqueline Grandjean, directeur van Stichting de Oude Kerk. De benodigde gelden voor de orgelrestauratie, 1,3 miljoen, zijn binnen. Mede dankzij de stichting Vox Humana, die het register Vox Humana adopteerde. De Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel droeg 25.000 euro bij, de grootste gift in haar ruim veertigjarig bestaan.

„Er is nog 70.000 euro nodig”, aldus Grandjean. „Ik vertrouw erop dat ook dit geld er komt.”

De directeur memoreerde tijdens een bijeenkomst met donateurs in de St.-Sebastiaanskapel in de kerk de hevige stammenstrijd rond de restauratie, die al in de jaren zestig begon. „Het kamp van Gustav Leonhardt wilde terug naar de situatie van Vater/Müller uit 1742. Feike Asma en consorte pleitten daarentegen voor handhaving van 1870, het jaar waarin Witte een restauratie afsloot. In 2005 kozen we voor de laatste optie, die van conservering van het huidige klankbeeld.”


Zie ook:

Orgel Oude Kerk A’dam moet nog steeds wachten (Reformatorisch Dagblad, 13-09-2014)

„Restauratie orgel Oude Kerk A’dam dichtbij” (Reformatorisch Dagblad, 01-03-2014)

Orgel Oude Kerk wacht op geld (Reformatorisch Dagblad, 15-04-2010)

Laatste loodjes wegen het raarst : Vragen stapelen zich op rond aanpak orgel Oude Kerk Amsterdam (Reformatorisch Dagblad, 15-05-2006)

Perikelen op orgelbalkon in Oude Kerk : De stand van zaken rond restauratie hoofdorgel van de Oude kerk te Amsterdam (Reformatorisch Dagblad, 08-01-1988)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer