Kerk & religie

Bewaar het Pand-dag Urk: Slordig leven blust werking Geest uit

De Heilige Geest kan worden weerstaan, uitgeblust en worden bedroefd. Dat kan alleen ongedaan gemaakt worden door de kracht van de Heilige Geest. Dat was zaterdag in Urk het onderwerp op de ontmoetingsdag die uitging van de stichting Bewaar het Pand binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Van een medewerker
12 September 2015 21:23Gewijzigd op 15 November 2020 21:44
In de Eben-Haëzerkerk in Urk vond zaterdag een dag plaats van Bewaar het Pand.  beeld RD, Anton Dommerholt
In de Eben-Haëzerkerk in Urk vond zaterdag een dag plaats van Bewaar het Pand. beeld RD, Anton Dommerholt

Ds. A. van Heteren, predikant in Urk, sprak voor de ruim 300 aanwezigen over hoe Stéfanus het sanhedrin een spiegel voorhield. Het sanhedrin weerstond de Heilige Geest, zoals ook hun vaders hadden gedaan. Hardnekkigen en onbesnedenen van hart en oren noemde Stéfanus de leidslieden. Zelf was hij vol van de Heilige Geest, maar zij waren vol van afkeer en haat. Stéfanus wordt gestenigd, met de bede op zijn lippen: „Heere Jezus, ontvang mijn geest.”

Er is sprake van het weerstaan van de Heilige Geest als predikers het zwijgen wordt opgelegd, zei ds. Van Heteren. „Wie alle roepstemmen naast zich neerlegt, doet niet anders dan wat het sanhedrin deed: de Heilige Geest weerstaan.”

Het vuur van de Heilige Geest wordt ontstoken dankzij vrije genade, daar waar de Schriften behandeld worden en waar de Christus gepredikt wordt tegen de achtergrond van onze hemelhoge schuld, stelde ds. A. J. T. Ruis, predikant in Damwoude in zijn toespraak over het uitblussen. „Tegenwoordig horen we nogal eens dat er meer over Christus gepreekt moet worden, maar ik ben bang dat daarachter het verzwijgen van de zondeval schuilgaat”, aldus ds. Ruis. De Heilige Geest laat licht vallen over ons zondig bestaan maar geeft ook licht op Hem die zondaren zaligt, stelde hij.

Wanneer het vuur van de Heilige Geest in het leven is ontstoken, moet een christen de werking van de Geest niet uitblussen, zo waarschuwde de predikant. Het vuur van de Geest wordt uitgeblust door een slordig leven, wanneer de Schrift niet meer wordt overdacht, het gebed verslapt en Gods kind de zonde aan de hand houdt, zei ds. Ruis. „Het vuur van de Geest kan ook aangewakkerd worden door te bidden zonder ophouden en de prediking niet te verachten, zoals Paulus aan de Thessalonicenzen schrijft.”

Het bedroeven van de Heilige Geest is een gevaar in het kerkelijke leven en een bedreiging van het persoonlijke geestelijk leven, zei ds. A. C. Uitslag, predikant in Urk. „Een ongelovige kan de Heilige Geest niet bedroeven. Wel zij die zijn opgenomen in het huisgezin van God”, aldus ds. Uitslag.

In het gemeenteleven kunnen we de Heilige Geest ook bedroeven, wanneer Gods Woord aan de kant wordt geschoven en niet meer normatief is in de praktijk van het kerkelijk leven, zei de predikant. „We kunnen de Heilige Geest ook bedroeven als het persoonlijke geloofsleven is verduistert en de twijfel de boventoon voert. Ook als we Gods inzettingen verachten, kerkgang sleur wordt en de prediking langs ons heengaat. Het kan eveneens als de oefeningen van het geloof ontbreken, waardoor het zicht op Christus ontbreekt”, zei ds. Uitslag.

De ontmoetingsdag werd afgesloten door ds. K. Visser, predikant te Barendrecht. Hij sprak over de kracht van de Heilige Geest. „Het weerstaan, het uitblussen en bedroeven van de Heilige Geest kan alleen ongedaan gemaakt worden door de kracht of de werking van de Heilige Geest”, zei hij. Vanuit Zijn soevereiniteit openbaart de Heilige Geest Zich in Zijn onweerstaanbare kracht, stelde hij. „Wij kunnen niet bepalen in wie Hij werkt, maar we zijn er wel van afhankelijk, ook in ons kerkelijk leven. De Heilige Geest geeft kracht om de beloften van het Evangelie te geloven. Uit de beloften rijst Hij op als de Christus der Schriften.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer