Bisschop Hurkmans verlaat bisdom Den Bosch
DEN BOSCH (ANP). Bisschop Antoon Hurkmans van het bisdom Den Bosch vertrekt. De 71-jarige bisschop schrijft zaterdag in een brief dat hij in juni aan paus Franciscus heeft gevraagd of hij ontslag mag nemen en dat hij daar toestemming voor heeft gekregen. De bisschop is de eerst-verantwoordelijke voor de pastorale zorg in zijn bisdom en vertegenwoordigt de band met de katholieke wereldkerk.
Hurkmans laat weten dat hij sinds juli 2014 niet meer in staat is zijn werk goed te doen vanwege zijn gezondheid. Hoewel het dankzij medische zorg beter gaat, vindt Hurkmans dat hij onvoldoende is hersteld om zijn werk weer volledig op te pakken.
„Dit was geen makkelijke stap. Graag was ik tot mijn vijfenzeventigste jaar in mijn functie gebleven”, aldus Hurkmans. Hij blijft bisschop tot vanuit Rome een opvolger is benoemd. Wie dat is, is nog niet bekend. Hij verhuist daarna naar zijn geboortedorp Someren.
Hurkmans zegt in de brief komende tijd leiding te blijven geven, maar de uitvoering van het werk aan hulpbisschop Rob Mutsaerts, vicaris-generaal Ron van den Hout en de andere stafleden over te laten.
Hurkmans werd op 29 augustus 1998 in de Sint-Jan bisschop benoemd. Hij is de zestiende bisschop van het bisdom van ’s-Hertogenbosch.
Hurkmans is op 3 augustus 1944 geboren in Someren. Bij zijn aantreden haalde Hurkmans de touwtjes in het bisdom aan. Hij keerde zich tegen woord- en communiediensten ter vervanging van de eucharistie, wees uitvaarten met cd’s van Frans Bauer af en steunde priesters die overledenen na euthanasie een kerkelijke uitvaart weigerden.
„Dat mijn werk veel spanningen met zich zou meebrengen heb ik vanaf het begin geweten”, schrijft Hurkmans zaterdag in de brief. „Die heb ik nooit willen ontlopen. Ik zag het als een uitdaging niet te breken met mensen, maar in de spanning te blijven staan in gesprek met voor- en tegenstanders. Voor die spanningen heb ik, nu ik terugkijk, steeds meer begrip. Eveneens voor de personen die van tijd tot tijd expliciet kritiek naar mij hebben geuit. Tegenover niemand ben ik rancuneus. Natuurlijk heb ik in mijn werk fouten gemaakt. Hen, die daardoor getroffen zijn, vraag ik om vergeving.”
Bijna een kwart van de Nederlanders is katholiek, becijferde het CBS onlangs.