Kerk & religie

Christelijke sloppenwijk Islamabad gaat plat

ISLAMABAD. De christelijke sloppenwijk H9 in Islamabad gaat tegen de vlakte. Diverse Pakistaanse media berichtten hier onlangs over.

Redactie kerk
10 September 2015 19:58Gewijzigd op 15 November 2020 21:41
Bewoners van de sloppenwijk rijden twee kilometer met de brommer om hun tanks met schoon drinkwater te vullen. Beeld SDOK
Bewoners van de sloppenwijk rijden twee kilometer met de brommer om hun tanks met schoon drinkwater te vullen. Beeld SDOK

De Pakistaanse overheid gaat de christelijke sloppenwijk H9 in de hoofdstad Islamabad afbreken omdat de woningen volgens haar illegaal zijn gebouwd. Inmiddels zijn er zeven woningen afgebroken, waardoor al zo’n veertig mensen dakloos zijn geworden.

Zo’n 800 christenen vluchtten in augustus 2012 naar H9. Ze moesten vertrekken toen moslims dreigden hun huizen in brand te steken.

De Nederlandse Pakistaan Sylvester Bhatti, die de christenen in de sloppenwijk ondersteunt, is boos over het overheidsbesluit. „Christenen wonen er niet vrijwillig. Ze moesten vluchten omdat het in de wijk waarin ze oorspronkelijk woonden niet meer veilig was”, zegt hij tegen Richard Groenenboom, medewerker van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), die recent de sloppenwijk bezocht.

De overheid heeft meerdere redenen voor dit besluit, zegt Bhatti. „Ze is bang dat als mensen te lang op een illegale plek wonen, ze internationaal gezien het recht krijgen om er te blijven. Een andere reden is dat men van Islamabad een schone stad wil maken.”

Tweede Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie (CU) maakt zich „grote zorgen” over de situatie. Hij zal deze onder de aandacht van minister Koenders van Buitenlandse Zaken brengen. Een recent gesprek van de CU met de minister over de situatie van christenen in Pakistan heeft tot een aanpassing van het ambtsbericht geleid. Voordewind: „Er staat nu in vermeld dat christenen in Pakistan zich in een lastige positie bevinden en een risicogroep vormen. Deze vermelding maakt het voor Pakistaanse christenen gemakkelijker om hier een asielstatus te krijgen.”

EU-parlementariër Belder (CU/SGP), lid van de commissie buitenlandse zaken, noemt de situatie „schrijnend en acuut.” Hij heeft vragen gesteld aan de Europese Raad over de kwestie. Ook heeft hij woensdag telefonisch contact gehad met de EU-delegatie in Pakistan. „De diplomaat heeft beloofd er werk van te maken. Hij was op de hoogte van de situatie, maar niet van de acuutheid ervan. Hopelijk heeft zijn inzet resultaat.” EU-parlementariër Van Dalen (CU/SGP) gaf woensdag aan ook parlementaire vragen te gaan stellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer