E.ON wil kerncentrales toch niet afstoten
DÜSSELDORF (ANP/DPA/BLOOMBERG). Het Duitse energieconcern E.ON ziet af van de geplande afsplitsing van zijn kerncentrales in een nieuw bedrijf en het verwacht dit jaar een fors verlies te lijden als gevolg van de lage energieprijzen.
E.ON besloot in het najaar van 2014 de kerncentrales samen met de kolen- en gascentrales in een zelfstandige onderneming onder te brengen. Dat besluit hing samen met de wens van de Duitse overheid om kernenergie af te schaffen en een wetsvoorstel dat energiebedrijven opzadelt met de kosten voor het ontmantelen van kerncentrales. Het concern heeft drie actieve kerncentrales in Duitsland. E.ON zal de gas- en kolencentrales wel afsplitsen om zo de focus te leggen op duurzame energie en het energienetwerk.
Kernenergie is goed voor circa 8 procent van de stroomopwekking van E.ON. De kernenergie-activiteiten van het grootste energiebedrijf van Duitsland zullen worden ondergebracht in een divisie met de naam PreussenElektra. De conventionele energie-activiteiten komen in een nieuw bedrijf dat Uniper gaat heten en dat in 2016 een eigen beursnotering moet krijgen.
Het concern uit Düsseldorf verklaarde dat het niet wil wachten op politieke besluitvorming die de afsplitsing van Uniper kan vertragen en dat daarom is besloten de kerncentrales te behouden. De transformatie van het energieconcern kan niet wachten op de uitkomst van jaren van juridisch gesteggel over de verantwoordelijkheid voor de kosten van het ontmantelen van kerncentrales, verklaarde topman Johannes Teyssen van E.ON.
De onderneming liet verder weten dat het vanwege de lage elektriciteitsprijzen in het derde kwartaal grote afschrijvingen moet doen, waardoor er voor dit jaar een flink verlies wordt verwacht. In 2014 leed E.ON een recordverlies van 3,2 miljard euro.