Binnenland

Grootscheepse evacuatie bij VU medisch centrum

AMSTERDAM. „Het is een gigantische puinhoop.” De oude Amsterdammer die achter een wegafzetting staat te kijken, geniet zichtbaar. Het was zíjn auto dan ook niet die in een metersdiep gat verdween toen gisterochtend de waterleiding in Amsterdam-Zuid sprong. Het leidde tot de evacuatie van een compleet ziekenhuis.

L. Vogelaar
9 September 2015 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 21:38
Verpleegsters van het VUmc in overleg. beeld ANP
Verpleegsters van het VUmc in overleg. beeld ANP

Die auto is er ondertussen niet best aan toe. Dat is goed te zien nu bijna al het water uit het gat is gepompt. Op de blauwe lak bleef een zandlaag achter. De voorruit is gesprongen; het wegdek ligt op de motorkap. Onder dat wegdek ging een grote hoeveelheid boomwortels schuil. En buizen; op twee plaatsen ontstond een breuk. Een deel van het trottoir is ook ingestort. Het autootje hangt schuin naar beneden in het grote gat. Diagnose: total loss.

Bij de auto’s die net níét in de diepte verzonken, wordt druk zand geschept. Uit pijpen stroomt het water dat op twee plaatsen wordt weggepompt: uit het gat-met-auto en uit de kelder van het VU medisch centrum (VUmc), aan de overkant van het straatje.

Om de hoek, op de De Boelelaan, is de evacuatie van het ziekenhuis in volle gang. De weg is afgezet; hij wordt in beslag genomen door een rij ambulances. Verpleegkundigen lachen een collega uit die achter een lege rolstoel komt aangestapt.

Sirenes

„De volgende rit is naar het AMC”, roept een agent naar zijn collega’s. Motoren worden gestart en onder politiebegeleiding vertrekt weer een ziekenauto. De rij schuift op. Om de hoek staat nog veel meer: rechts twee rijen ambulances, links een groot aantal politiemotoren. Onophoudelijk klinken sirenes. Een heli klappert over.

Vijf hartpatiënten en twaalf pasgeboren kinderen moeten als eersten weg. Zij gaan naar het AMC, ook in Amsterdam. Uiteindelijk worden alle 339 patiënten naar andere ziekenhuizen gebracht. Minder dan de „maximaal 500” waarvan aanvankelijk sprake was.

Een portofoon kraakt. „Naar het UMC in Utrecht”, lawaait het over de straat.

Het ziekenhuis besloot tot ontruiming omdat installaties in de ondergelopen kelder beschadigd raakten. „De kelder is weer droog”, weet een agent. Hij is druk met het te woord staan van schoolkinderen. „Is hier die overstroming?” wil een jongetje weten. Hier wás die overstroming. Met grote gevolgen.

„Direct gevaar was er niet, dus was voorzichtigheid belangrijker dan snelheid”, zei een woordvoerder van het VUmc gisteravond na kritiek over het trage verloop van de ontruiming. Het is niet niets om 339 patiënten opeens elders onderdak te geven, vond hij. Bovendien moesten ze de goede dossiers en medicijnen meekrijgen. „We moesten allereerst afwegen waar we hen heen konden brengen. Gelukkig ging dat goed met de neonaatjes (te vroeg geboren kinderen, LV), instabiele hartpatiënten en andere mensen met gecompliceerde ziekten, zoals bloedkanker.”

Verhuisd

Tegen middernacht waren alle patiënten verhuisd. Sommigen konden in Amsterdam blijven. Zo gingen 125 tot 150 mensen naar het Academisch Medisch Centrum (AMC). Het Slotervaart Ziekenhuis stelde zo’n vijftig bedden beschikbaar. Ook het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vingen patiënten op.

Ongeveer negentig mensen gingen naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht. Anderen werden naar Amstelveen, Haarlem, Hoofddorp, Alkmaar en Leiden gebracht. Het leidde tot grote drukte op de wegen rond de hoofdstad.

De evacuatie van het ziekenhuis verliep moeilijk, omdat de liftschachten onder waren gelopen. Daardoor viel de stroom soms uit. Volgens VUmc is echter geen enkele patiënt in gevaar gekomen. Brandweerlieden en mariniers sjouwden hen met speciale kuipbedden naar beneden. Medische apparatuur, zoals infusen en beademing, moest mee de trappen af.

Het VU medisch centrum blijft een aantal dagen gesloten: eerst moeten de installaties worden hersteld en getest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer