Economie

Waarde Ballast Nedam verschrompelt verder

AMSTERDAM (ANP). Bouwbedrijf Ballast Nedam is op sterven na dood. De onderneming kampt al geruime tijd met verliezen op projecten die jaren geleden tegen te lage vergoedingen werden aangenomen en rapporteerde woensdag een nieuwe strop van circa 20 miljoen euro. Dat verlies werd door het Turkse Renaissance Construction aangegrepen om zijn overnamebod op het Nieuwegeinse concern met een ongekende 80 procent te verlagen.

9 September 2015 13:58Gewijzigd op 15 November 2020 21:37

Renaissance bracht in juli een bod uit van 1,55 euro per aandeel ofwel 30 miljoen euro in totaal op basis van ruim 19,3 miljoen uitstaande aandelen eind 2014. Het nieuwe bod is 0,30 euro per aandeel ofwel iets meer dan 5,8 miljoen euro. Een woordvoerder van Ballast Nedam zei dat het nieuwe totaalbedrag hoger is omdat topman Erman Ilicak, die inmiddels 25 procent van de aandelen bezit, een deel van zijn stukken kocht voor een prijs rond het oorspronkelijke bod. Een exact totaalbedrag gaf de woordvoerder niet.

Evenmin kon zij aangeven of Renaissance plannen heeft om de huidige structuur van Ballast Nedam op de schop te nemen. In juli werd expliciet gesteld dat de koper niet aan „de portefeuille van bedrijven en producten” zou tornen, een afspraak die in het herziene bod is geschrapt. Ook zijn de voorwaarden waaronder Renaissance het kapitaal van het bedrijf zou aanvullen gewijzigd.

„Ballast Nedam, de zwakste broeder in een zwakke sector, staat met de rug tegen de muur”, zei adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). „De afgelopen jaren spande het er al telkens om bij Ballast Nedam. Het eigen vermogen was al negatief en daar moet nu nog eens 20 miljoen euro van worden afgeboekt. In feite is het een failliete onderneming.”

Eind vorig jaar kondigde het bouwbedrijf aan in de belangstelling te staan van potentiële kopers. Het aandeel was destijds 3,73 euro waard. Woensdag kelderde de waarde met bijna 78 procent tot 0,32 euro. Voor de aandeelhouders van Ballast Nedam is het een pijnlijk verhaal, maar Keyner wees erop dat de geboden 0,30 euro per aandeel nog altijd meer is dan nul.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer