Buffett waarschuwt voor zwakke dollar
De Amerikaanse beursgoeroe Warren Buffett waarschuwt voor de economische gevolgen van de zwakke dollar.
„De huidige dollarkoers blijkt geen effectieve rem op ons handelstekort te zijn, waardoor buitenlandse markten nog steeds overstroomd worden met dollars. De consequenties daarvan zouden wel eens zorgwekkend kunnen zijn”, aldus Buffett in zijn jaarlijkse bericht aan de aandeelhouders van zijn holding Berkshire Hathaway.
Om Berkshire in te dekken tegen de gevolgen van de zwakke dollar heeft Buffett 12 miljard dollar geïnvesteerd in buitenlandse valuta. Een investering die ook werd ingegeven door de aandelenmarkt, die momenteel volgens Buffett weinig aantrekkelijks te bieden heeft. Het ”Orakel van Omaha” (Warren Buffett woont in Omaha in de staat Nebraska) speurt traditiegetrouw naar ondergewaardeerde bedrijven. Maar volgens Buffett zijn zowel aandelen als obligaties momenteel overgewaardeerd.
Berkshire Hathaway omvat een uitgebreid conglomeraat aan bedrijven, maar verzekeringen is een primaire sector. Berkshire is een prominent aandeelhouder in bedrijven zoals Coca-Cola en American Express. Omdat het steeds moeilijker wordt om voor de miljarden van Berkshire winstgevende beleggingen te vinden, is Buffett de laatste jaren in toenemende mate bedrijven direct gaan overnemen. Naast in verzekeringen is Berkshire zo onder meer ook actief in de productie van vloerbedekking en de productie van apparatuur voor kippenslachterijen.
De holding Berkshire verdiende vorig jaar netto 8,1 miljard dollar (6,5 miljard euro). Door de verschillende beleggingen steeg de waarde van het bedrijf vorig jaar met 13,6 miljard dollar (10,9 miljard euro). Berkshire heeft momenteel een kasreserve van 36 miljard dollar. Het bedrijf betaalde vorig jaar 3,3 miljard dollar aan belastingen. Dat is 2,5 procent van alle Amerikaanse bedrijfsbelastingen, terwijl Berkshire zelf in marktwaarde slechts 1 procent van het bedrijfsleven vertegenwoordigt.
Volgens Buffett bevoordeelt het fiscale beleid van de regering Bush grote bedrijven en rijke Amerikanen onevenredig. „Als er een klasseoorlog woedt in de VS, dan is onze klasse aan de winnende hand”, aldus Buffett. Hij vindt verder dat Amerikaanse bedrijfsleiders onvoldoende reorganiseren na de recente reeks bedrijfsschandalen, waarbij hij een uitzondering maakt voor Jeffrey Immelt van General Electric.