Kerk & religie

„Verhalen vervolging bewaren in christelijk Yad Vashem”

Er moet een christelijk instituut komen dat de herinnering aan door vervolging omgekomen christenen levend houdt en hun namen verzamelt, net zoals dat in het Yad Vashem in Israël gebeurt met de slachtoffers van de Holocaust.

Redactie kerk
8 September 2015 15:55Gewijzigd op 15 November 2020 21:36
Het Yad Vashem in Jeruzalem.  beeld AFP
Het Yad Vashem in Jeruzalem. beeld AFP

Dat stelt de Amerikaanse publicist John L. Allen jr. in een artikel op de nieuwssite cruxnow.com. „Ook christenen kunnen baat hebben bij een internationaal erkend centrum voor herdenking, onderzoek en verdediging. Dat als missie heeft de getuigenissen van omgekomen christenen te verzamelen, zodat de wereld die feiten nooit zal vergeten.”

Het is de plicht van christenen om deze verhalen te bewaren, vindt Allen. „Als christenen het toelaten dat zulke geschiedenissen worden vergeten –en verloren gaan met hun dood– zou dat een ernstige fout zijn zowel uit het oogpunt van solidariteit als vanuit het oogpunt van de beeldvorming naar buiten.”

Waarom is er geen lijst met namen, zoals de ”Schindler’s List”, van de christenen die in 2008 in Kandhamal (India) zijn verdwenen bij de grootste geweldsuitbarsting tegen christenen in het begin van de 21e eeuw?, vraagt Allen zich af. „Waarom is er geen ”Dagboek van Anne Frank” van de kinderen van tot het christendom bekeerde moslims, die vaak moeten onderduiken uit vrees voor hun leven?”

Christenen moeten het verhaal van de vervolging op zo’n manier vertellen dat de wereld er acht op slaat, stelt Allen. „Het is niet zo dat er een tekort aan ruw materiaal (voor deze verhalen) is, nu voorzichtige schattingen zelfs stellen dat er elke twee uur ergens ter wereld een christen wordt gedood vanwege het geloof.”

Allen bezocht afgelopen maanden landen waar christenen vervolgd worden, zoals El Salvador, Colombia, Egypte, India en Nigeria. Samen met een collega ontmoette hij tweehonderd christelijke slachtoffers van geweld.

Het internationale centrum voor christenvervolging waar Allen voor pleit zou er niet moeten komen om te wedijveren met het Yad Vashem of het leed van de joden. „Het moet er voor zorgen dat niemands pijn wordt genegeerd, ook dat van de christenen niet.”

Het centrum zou gefinancierd kunnen worden vanuit verschillende christelijke stromingen, stelt Allen. Het kan zo ook de oecumene ook versterken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer