Kerk & religie

Gereformeerd Appèl bezint zich op toekomst

AMERSFOORT. De oproep tot eenheid tussen de kerken blijft van alle tijden. Toch gaat het Gereformeerd Appèl zich bezinnen op de toekomst, omdat steeds minder mensen de bijeenkomsten bezoeken.

Van een medewerker
7 September 2015 18:33Gewijzigd op 15 November 2020 21:34
De bijeenkomsten van het Gereformeerd Appèl, zoals zaterdag in Amersfoort, trekken een klein aantal mensen. De werkgroep denkt na over de toekomst.  beeld  André Dorst
De bijeenkomsten van het Gereformeerd Appèl, zoals zaterdag in Amersfoort, trekken een klein aantal mensen. De werkgroep denkt na over de toekomst.  beeld André Dorst

Dit zei voorzitter Klaas van Breugel zaterdagavond in Amersfoort in zijn slotwoord op de gebedsbijeenkomst van het Gereformeerd Appèl, dat volgend jaar 25 jaar bestaat.

Het Gereformeerd Appèl streeft naar geloofsherkenning en toenadering van leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). De 24e gebedsbijeenkomst had als thema ”Omdat het één brood is…”, naar aanleiding van het gedeelte over het heilig avondmaal uit de Korinthebrief.

De christelijke gereformeerde predikant ds. A. J. van der Toorn, die binnenkort in Leiden wordt bevestigd, zei dat menselijke opvattingen over de kerk niet doorslaggevend zijn, maar hoe God Zijn kerk ziet. Hij wees op de grote lijn van de Efezebrief, namelijk de eenheid van alle kinderen van God, die gezamenlijk Gods eer beogen. „Blijkbaar moet de kerk steeds opnieuw worden teruggeleid naar deze eenheid. De kerk mag niet verdeeld zijn. Joden en heidenen zijn geen tegengestelde groepen. Integendeel: zij vereren de ene God in alle gezamenlijkheid.”

Zondig

Ds. P. G. Sinia, predikant van de Nederlands gereformeerde kerk in Ede, noemde de kerkelijke verdeeldheid ongeoorloofd en zondig. Die is niet te rijmen met de viering van het heilig avondmaal, zei hij. Dat blijkt uit 1 Korinthe 10, waar Paulus het vieren van het heilig avondmaal binnen een context van kerkelijke verdeeldheid laakt. Volgens de predikant moet de bekende passage „wie het Lichaam van Christus niet onderscheidt, die eet en drinkt zichzelf een oordeel”, worden toegepast op de kerkelijke verdeeldheid.

De avondmaalsviering is voor Paulus het beste recept tegen de zondige verdeeldheid, stelde ds. Sinia. „In plaats van dit heilzame recept, verkiezen wij zo vaak het vergif van de verdeeldheid. De grootste zonde in onze avondmaalsvieringen is het verdeeld vieren, namelijk dat we als drie kerken gedeeld aan het heilig avondmaal komen”, aldus de predikant.

Ds. W. van der Schee, lid van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Amsterdam en beroepbaar in zijn kerkverband, sprak naar aanleiding van 1 Korinthe 12:12 over het ene lichaam en de vele leden. Volgens ds. Van der Schee moet de avondmaalsviering een ontmoeting zijn van mensen die onderling geheel verschillen.

Verbinding

Ds. Van der Schee: „De viering van brood en beker is een toast op een nieuwe eenheid, die mensen van geheel andere snit bij elkaar brengt. Jezus Christus verbindt alle kinderen Gods aan elkaar. Wij zoeken ook de eenheid met de broeders en zusters die anders zijn, zoals die uit de Rooms-Katholieke Kerk en de oosters-orthodoxe kerken. Praat niet te veel over samengaan. Volg eenvoudig het bevel van de Heere op om Zijn dood te herdenken. Verzin geen slechte smoezen om de verdeeldheid te rechtvaardigen, want die zijn in de aanwezigheid van de Heere niet houdbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer