Opinie

Commentaar: Homo-emancipatie in VS katalysator van secularisatie

Het heeft er alles van weg dat de Amerikaanse samenleving op hol is geslagen. Zeker, hyperigheid behoorde altijd al tot de kenmerken van die maatschappij. Maar nu het homohuwelijk wettelijk is verankerd, lijken alle remmen los te zijn en alle redelijkheid zoek.

Hoofdredactioneel commentaar
5 September 2015 10:05Gewijzigd op 15 November 2020 21:32
beeld AFP
beeld AFP

Een ambtenaar in Kentucky, een staat die bekendstaat vanwege de conservatieve inslag, is op last van de rechter in hechtenis genomen omdat ze weigert de huwelijksakte van een homo-echtpaar in orde te maken en te laten passeren. Op grond van haar geloofsovertuiging vindt de ambtenaar dat ze niet aan deze echtverbintenis mag meewerken. Daarbij wijst ze naar het Bijbelse gegeven dat het huwelijk een unieke verbintenis is tussen een man en een vrouw. Tegenover de autoriteiten beroept ze zich op de grondwettelijke vrijheid van godsdienst. De rechter wil deze vrouw vasthouden totdat ze door de knieën gaat.

Het is niet het enige voorbeeld van de omslag die Amerika maakt als het gaat om de acceptatie van het homohuwelijk. Eerder legde een rechter in de staat Oregon een bakker een megaboete op omdat hij weigerde een bruidstaart te leveren voor een homopaar. De bakkerij, die tot dat moment floreerde, is inmiddels failliet.

Beide voorbeelden tonen aan hoezeer de Amerikaanse rechterlijke macht doortrokken is van het progressieve denken. Rechters lijken te willen afrekenen met de traditionele visie op het huwelijk zoals die ook in de Bijbel is terug te vinden.

Verschillende christelijke opinieleiders spreken van een enorme versnelling van het secularisatieproces. „Met deze emancipatie van de homoseksuelen is de turbo aangezet en racen we op moreel terrein richting afgrond”, schreef een van hen. De ontwikkeling geeft veel zorg. Beide voorbeelden, die met meerdere zijn uit te breiden, tonen aan dat het de rechterlijke autoriteiten ernst is om het traditionele huwelijk ingrijpend te veranderen. Ook al kan er veel gezegd worden van het christelijk karakter van de Amerikaanse samenleving, nog altijd waren er aspecten die tenminste enigszins herinnerden aan de christelijke wortels. Dat verandert nu.

Zeker, het ene geval is het andere niet. In het geval van de bakker uit Oregon gaat het om een leverancier die zegt een potentiële klant niet te willen bedienen. Het is werkelijk absurd dat je daarvoor beboet wordt.

Bij de ambtenaar uit Kentucky ligt het iets gecompliceerder. Als overheidsdienaar heeft de vrouw zich bij eed verplicht de wet uit te voeren. Strikt juridisch geredeneerd, betekent dit dat ze een homostel de papieren moet geven. Dat is immers de huidige wet in Amerika.

Van verschillende zijden is er echter terecht op gewezen dat het eigen is aan een samenleving die democratische waarden hoog heeft om geen mens te dwingen iets tegen zijn geweten in te doen. Dat dit grondprincipe juist in de VS, vanouds het voorbeeld van een dergelijke maatschappij, met voeten wordt getreden toont aan hoe drammerig en weinig tolerant de voorstanders van homo-emancipatie zijn.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer