Kerk & religie

Jaaropening TUA: minder nieuwe voltijdstudenten

APELDOORN. Bij de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) hebben zich dit jaar fors minder nieuwe voltijdstudenten ingeschreven: acht. In 2014 waren dat er 26.

Van onze verslaggever
31 August 2015 16:26Gewijzigd op 15 November 2020 21:24
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Reden voor paniek is er echter niet, zegt conrector prof. dr. H. J. Selderhuis maandagmiddag desgevraagd. „We weten niet waarom er dit jaar minder inschrijvingen zijn. Maar we zullen ons pas zorgen gaan maken als dat een aantal jaren achter elkaar het geval zou zijn.”

De theologische universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken opende maandagmiddag het nieuwe academische jaar. Uit de zogenoemde fata academica blijkt dat het aantal voltijdsstudenten wat lager uitkomt dan vorig jaar, namelijk op honderd. Naast de acht nieuwe voltijdsstudenten starten dit jaar twee studenten hun studie op contractbasis en volgen zes studenten van andere universiteiten onderdelen van hun studie aan de TUA.

De Apeldoornse universiteit telt verder 39 studenten die op contractbasis of via een tweede inschrijving een deel van de studie volgen. Het totaal aantal studenten komt dit cursusjaar uit op 139. Dat zijn er negen minder dan in het recordjaar 2014-2015.

Op dit moment zijn er 24 admissiale studenten, wat betekent dat ze een opleiding volgen om predikant binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken te worden.

GTU

De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken gaf in maart groen licht om een plan uit te werken voor de oprichting van een brede Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Het is de bedoeling dat in ieder geval de Theologische Universiteit Kampen, de Nederlands Gereformeerde Predikantenopleiding en de TUA gaan meedoen. De synode gaf aan dat ook de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland en/of het Hersteld Hervormd Seminarie een substantiële bijdrage dienen te leveren aan de nieuw te vormen opleiding.

„De TUA bevindt zich ondertussen in een spannend proces”, aldus prof. Selderhuis. De mogelijke partners spreken nog over onder meer de financiële onderbouwing van de GTU, over de preambule met daarin „de coördinaten van een gereformeerde Schriftbeschouwing”, de opzet van een gezamenlijke bacheloropleiding en de randvoorwaarden voor een locatie. Het is de bedoeling dat er komend voorjaar een uitgewerkt plan klaar ligt, zodat de verschillende synodes een besluit kunnen nemen.

Bonhoeffer

Prof. dr. G. C. den Hertog hield een rede over ”De sterkte van het menselijk denken en de kracht van Gods Woord in de theologie van Dietrich Bonhoeffer”. De hoogleraar systematische theologie aan de TUA verwees naar het recent verschenen rapport ”Klaar om te wenden”, over de toekomst van theologie en religiewetenschap in Nederland. Daarin pleit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) de theologische faculteiten om te vormen naar religiewetenschappelijke centra.

Dat de theologie zich op Gods openbaring oriënteert, blijft daarin buiten beeld, aldus prof. Den Hertog. „De gedachte die aan dit rapport ten grondslag ligt is dat wetenschap alleen dan wetenschap mag heten, als ze zich met data bezighoudt die algemeen toegankelijk zijn. Theologie mag alleen wetenschap heten als ze zich daarin voegt. Een geloofsvooroordeel hanteren betekent het einde van wat wetenschap in de ware zin van het woord mag heten. Nu, dat is –zacht gezegd– een uitdaging voor iedere vorm van theologie die theologie wil zijn: ware uitspraken over God doen.”

Preambule

Volgens prof. Den Hertog wijst Bonhoeffer een weg „die we niet naast ons neer kunnen leggen”. Theologie beoefenen houdt in dat theologen zich „buiten de vertrouwde kaders durven wagen”, vol te houden en Christus na te volgen.

De christelijke geloofsartikelen zijn geen bovennatuurlijke of mythologische gedachteninhouden –zoals de Duitse nieuwtestamenticus Rudolf Bultmann stelde– maar hebben het karakter van beloften, gericht op het hart. „Onze belijdenis is krachtens haar aard daarom geen beginselverklaring die als zodanig gehandhaafd kan worden en desgewenst door een preambule nader geborgd kan worden. Beslissend komt het hier op aan: dat de levende verbondenheid met en gehoorzaamheid aan Christus ons vervult en verbindt.”

Van iedere theoloog mag en moet worden gevraagd dat hij wars is van een capituleren voor welke tijdgeest dan ook, stelde de hoogleraar. „Hij moet maar één verlangen hebben: de Schrift zo te lezen, dat hij ontdekt wat het vandaag inhoudt om gehoorzaam te zijn aan Christus.”

Een hermeneutiek (verstaan van de Schrift) als preambule biedt volgens prof. Den Hertog dan ook geen soelaas. „Het nodigt eerder uit tot ontwijken, zwijgen en ongemerkt weggroeien van het belijden van de kerk.”

Ds. J. G. Schenau, voorzitter van het curatorium van de TUA, ging voor in Schriftlezing, meditatie en gebed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer