Conferentie voor Poolse voorgangers: De Bijbel als medicijn tegen ongeduld
OENE. De Bijbel leert dat mensen geduld moeten opbrengen, iets wat veel kerkgangers niet kunnen. „Het is daarom belangrijk dat een voorganger zich nederig opstelt”, adviseerde de hervormde predikant ds. J. K. M. Gerling zaterdag aan betrokkenen bij het kerkelijk werk in Polen.
Ds. Gerling, predikant van de hervormde gemeente in Wapenveld, sprak in Oene bij een conferentie van de stichting Hulp Oost-Europa (HOE). De organisatie onderhoudt al dertien jaar intensieve contacten met de Evangelisch Christelijke Kerk in Polen, de Kosciol Ewangelicznych Chrzescijan w Polsce (KECh), een kleine protestantse kerk in Polen.
HOE zet niet alleen in op diverse vormen van materiële ondersteuning van deze gemeenten, maar ook op vorming en toerusting. Vrijdag en zaterdag vond voor de derde keer een tweejaarlijkse conferentie plaats in Oene. Daarvoor hadden zich ruim vijftig predikanten, kerkenraadsleden, jeugdwerkleiders en evangelisten van de KECh aangemeld.
Gebed
Ds. Gerling sprak zaterdagmorgen over Psalm 80. Hij constateerde dat het er donker uitziet voor het christendom in Europa. „We hebben gebeden om verandering en opwekking, maar het lijkt alleen maar slechter te worden. Luistert God wel?” In Psalm 80 gaat het om een soortgelijke situatie, stelde de predikant. Israël verkeert in de problemen en God antwoordt niet. Dat kan gevolgen hebben. „Als er geen verandering komt, kan je gebed verzwakken.”
Ds. Gerling constateerde vier dingen. In de eerste plaats is Asaf eerlijk tegenover God. Hij brengt alles bij God, niet alleen zijn pijn en verwachtingen, maar ook zijn zonden. Verder herhaalt Asaf telkens de kern van zijn gebed („O God, breng ons weder”) en stelt hij zich Gods genade van vroeger voor ogen.
In vers 18 ziet ds. Gerling een gebed om de komst van Christus. „De psalm heeft een open einde maar het gebed is vervuld met de komst van Christus. Niet de situatie maar Christus regeert. We moeten onze hoop op God vestigen.”
Na de lezing legde een van de aanwezige Polen een getuigenis af over een zomerkamp met kinderen en tieners dit jaar.
Op een vraag antwoordde ds. Gerling dat ongeduld in de maatschappij ingebakken zit. „In de Bijbel leren we dat we geduld moeten opbrengen. Dat gaat in tegen deze tijd. Veel kerkgangers kunnen het niet. Het is daarom belangrijk dat een voorganger zich nederig opstelt.”
Bijbellezen
Ds. A. J. van den Herik, hervormd predikant te Moerkapelle, ging in op het belang van de Bijbel voor voorgangers. Hij adviseerde het Woord van God dagelijks te lezen, waarbij hij de beroemde pianist Arthur Rubinstein aanhaalde. Die zei dat als hij een dag niet zou studeren, alleen hijzelf dat zou merken. Als hij twee dagen niet zou studeren, zouden zijn vrienden het in de gaten krijgen. Zou hij drie dagen geen piano spelen, dan zouden de luisteraars het merken.
Ds. Van den Herik: „Kerkgangers merken het niet direct als je niet elke dag in de Bijbel leest. Maar als je dat langer niet doet, krijgen ze het op een gegeven ogenblik beslist in de gaten. Lees daarom elke dag in de Bijbel.”