„Windhoos zoals maandag eens in 2 of 3 jaar”
DE BILT (ANP). De windhoos die maandag schade aanrichtte in Wieringerwerf, komt niet heel vaak voor in Nederland. Meestal zijn ze wat minder krachtig en komen ze vooral boven het IJsselmeer en de Waddenzee voor. Een windhoos boven land en met de kracht van maandag, wordt eens in de twee of drie jaar waargenomen in Nederland.
„Het is vrij zeldzaam”, legt Rob Groenland, meteoroloog van het KNMI uit. „Elk jaar zijn er wel een paar meldingen. Maar die zijn over het algemeen wat zwakker dan deze.”
Een windhoos is een wervelwind (een snel draaiende kolom lucht) die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. De hoos trekt met de bui mee en laat door wind en grote luchtdrukverschillen een spoor van vernielingen achter. De windsnelheden bij een windhoos kunnen zeer lokaal fors oplopen. De passage van een hoos gaat gepaard met een enorm lawaai.
In Wieringerwerf raakten maandag twee boerderijen zwaar beschadigd, en één boerderij liep lichte schade op. Gewonden vielen er niet. Dinsdagochtend was in het Groningse Roodeschool opnieuw een windhoos zichtbaar. Deze bleef weg van de bebouwing.
„Een windhoos is zo lokaal en zo kleinschalig, dat je ’m niet lange tijd van tevoren aan ziet komen. Het is daarom moeilijk om mensen voor te waarschuwen”, aldus Groenland. De zwaarste windhozen in Nederland (drie in korte tijd achter elkaar) waren in juni 1967 in Chaam en Tricht. Daarbij vielen zeven doden.
Woensdagavond trekt vermoedelijk opnieuw een gebied met onweersbuien over Nederland, van zuidwest naar noordoost. De buien kunnen gepaard gaan met hagel en zware windstoten. Daarom geldt bijna voor heel Nederland dan code geel (gevaarlijk weer).