„Fijn dat illegalen niet bang hoeven te zijn”
DEN HAAG (ANP). De vreemdelingenpolitie werkt vanaf vrijdag niet meer mee aan uitzettingen van illegale vreemdelingen. Actievoerende medewerkers zullen de vreemdelingen voorlopig na aanhouding en afhandeling van het papierwerk niet meer vastzetten, wat betekent dat ze niet kan ze niet kunnen worden uitgezet.
De actie geldt voor uitzettingen naar het land van herkomst, maar ook voor uitzettingen naar Europese landen als daar als eerste asiel is aangevraagd. Alleen als bijvoorbeeld sprake is van strafbare feiten, zetten de agenten een illegale vreemdeling nog vast.
De politiemensen voeren al maanden actie voor een betere cao. Daarbij worden „politiek gevoelige zaken” zoals de uitzettingen niet geschuwd. „ De collega’s willen zich met de acties richten op zaken waar het kabinet direct voor verantwoordelijk is”, aldus politiebond ACP.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat de actie vrijdag nog niet tot problemen gaat leiden. Op de langere termijn kan dat veranderen. Het ministerie zal zich dan mogelijk gaan beraden op juridische stappen.
Voor de illegale vreemdelingen zelf is de politieactie een prettige gevolg van het cao-conflict. „Normaal zijn mensen doodsbang voor de politie. Als ze horen dat er in de wijk gecontroleerd wordt, durven ze hun huis niet uit. Fijn dat mensen even niet bang hoeven te zijn en rustig over straat kunnen”, zegt Rian Ederveen van Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt (LOS).
De uitzet-actie is overigens niet de enige die vrijdag begint. Actievoerende politiemensen stellen vanaf vrijdag ook de behandeling van nieuwe aanvragen van wapenvergunningen voor de schietsport en jachtakten uit. Het betekent dat aanvragen pas na enkele weken in behandeling worden genomen.
De politiebonden weigeren akkoord te gaan met een loonsverhoging van ruim vijf procent. „Die 5,05 procent is voor een belangrijk deel geld uit de eigen pensioenpot”, aldus een woordvoerder. Ook is er geen geld voor andere zaken die de bonden belangrijk vinden, zoals een hogere piketvergoeding en het behoud van 21 vrije weekenden per jaar.