EKD verdeeld over deelname bisschop aan bestuur islamcentrum
WETZAL. De voorzitter van de Duitse Evangelische Alliantie, ds. Michael Diener, is onder vuur komen te liggen, omdat hij zegt begrip te hebben voor het feit dat de raadsvoorzitter van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) zitting neemt in het bestuur van een islamcentrum in München.
Dr. Heinrich Bedford-Strohm, behalve raadsvoorzitter ook landsbisschop van de deelstaat Beieren, kondigde onlangs aan zitting te nemen in het bestuur van een islamcentrum in München. De instelling moet moslims behulpzaam zijn bij de uitoefening van hun religie en de verdieping van hun geloofsbewustzijn, en meer begrip kweken voor de islam.
Behoudende christenen reageerden met verbijstering en onbegrip op het besluit. Ze wezen in hun reacties op de onverenigbaarheid van christendom en islam en riepen de Beierse synode en de EKD-raad op om zich op dit punt van de landsbisschop te distantiëren.
Die verbijstering wordt niet minder groot nu de voorzitter van de Duitsche Evangelische Alliantie, een koepelorganisatie voor behoudende Duitse christenen, zegt begrip te hebben voor het besluit van de EKD-raadsvoorzitter. Evangelicalen zouden volgens ds. Michael Diener het besluit van de landsbisschop niet „onacceptabel” moeten noemen.
„Niet iedereen hoeft de opvatting van de bisschop te delen”, zei Diener in een interview met het christelijk mediatijdschrift Pro. „Maar het past niet om de weloverwogen en beargumenteerde beslissing van een kerkelijke verantwoordelijkheidsdrager om bewust als christen zitting te nemen in het bestuur van een islamcentrum, met wantrouwen en generalisaties te ontvangen.”
De uitspraken van Diener zijn door zijn achterban met gemengde gevoelens ontvangen. Sommige evangelicale theologen hebben hun steun uitgesproken, anderen hebben hun ernstige zorg geuit. Eerder riep de voorzitter van de Konferenz Bekennender Gemeinschaften binnen de EKD, ds. Ulrich Rüss, de Beierse synode en de EKD-raad op om zich van het besluit van Bedford-Strohm te distantiëren: wie ja zegt op „de zelfbewuste maar kritische dialoog met de islam, mag zijn christelijke identiteit niet opgeven.”