Economie

Boze varkenshouders voeren gesprek met slachterijconcern Vion

BOXTEL. Een actiegroep van varkenshouders die ontevreden zijn over de lage prijzen die zij momenteel voor hun dieren krijgen, is maandag in gesprek gegaan met slachterijconcern Vion in Boxtel.

Redactie economie
17 August 2015 16:07Gewijzigd op 15 November 2020 21:06
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Woordvoerder van de groep, die vrijdag in Lunteren werd opgericht, is Willy Wolfkamp uit Haarle. Wolfkamp stapte een week eerder op als regionaal voorzitter van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), omdat die brancheorganisatie vooralsnog geen actie wil voeren. De nieuwe actiegroep wil dat wel. Tegenover vakblad Boerderij noemde Wolfkamp afgelopen weekend distributiecentra, slachterijen, supermarkten en het ministerie van Economische Zaken als potentiële doelwitten van acties.

Wolfkamp, die vergezeld was van diverse collega’s, wilde maandagmiddag voorafgaand aan de bespreking bij Vion geen commentaar geven.

Vion is de grootste varkensslachter van Nederland. Volgens een woordvoerster levert ongeveer de helft van de 6000 Nederlandse varkenshouders dieren aan Vion. Zij bevestigde dat het bedrijf met de actiegroep een gesprek voerde maar wilde geen details kwijt.

De vergadering vrijdagavond was bijeengeroepen op initiatief van varkenshandelaar Jan de Koning uit Lunteren. Die zinspeelde tegenover vakblad Boerderij over acties op wegen. Nederlandse varkenshouders produceren volgens De Koning momenteel onder de kostprijs. „Dit houdt niemand vol.”

Eric Douma, waarnemend voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van boerenorganisatie LTO Nederland, zegt desgevraagd dat de kostprijs van varkensvlees in Nederland door extra regelgeving zeker 20 cent per kilo hoger is dan in omringende landen.

De prijs die vleesvarkenshouders ontvangen voor hun dieren zijn de afgelopen maanden dramatisch gedaald. De zogeheten verwachtingsprijs voor vleesvarkens, opgemaakt door veehandelarenbond Vee&Logistiek Nederland, staat voor deze week op 1,29 euro per kilo geslacht gewicht. In dezelfde week vorig jaar stond de prijs op 1,57 euro, in 2013 op 1,80 euro. LTO vindt het, evenals NVV, te vroeg voor acties. De organisatie wil eerst in gesprek met staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken).

Franse boeren voerden de afgelopen weken harde acties en kregen inmiddels steun toegezegd van de Franse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer