Eurolanden stemmen in met Grieks steunpakket
BRUSSEL (ANP). Griekenland krijgt opnieuw miljarden. Vrijdag zetten de eurolanden het licht op groen voor een derde leningenpakket van maximaal 86 miljard euro om het noodlijdende land financieel overeind te houden. Het Zuid-Europese land dat de afgelopen jaren al miljarden ontving, zal ingrijpende maatregelen moeten nemen in ruil voor het geld.
„Als dit programma serieus en consciëntieus wordt uitgevoerd, dan gaat dit de Griekse economie zich herstellen”, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Zo moet Griekenland onder meer de pensioenen hervormen en voor 50 miljard euro staatseigendommen privatiseren.
Dijsselbloem zei dat „tot mijn verrassing” de Griekse regering nu voortvarend werk maakt van de afspraken in tegenstelling tot de vorige afspraken die moeizaam werden doorgevoerd of zelfs helemaal niet. Dijsselbloem sprak van een „vliegende start” van dit nieuwe programma en hij zei te hopen dat dit zo blijft.
Met de politieke instemming van de eurolanden is het programma echter nog niet helemaal een feit. De parlementen van de eurolanden, waaronder de Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag, moeten nog instemmen met de plannen.
Dijsselbloem gaat er niet zomaar vanuit dat de Kamer akkoord gaat. „We gaan het debat aan. Verschillende fracties zijn kritisch en dat begrijp ik gezien de voorgeschiedenis.” Hij benadrukte echter dat het ook in het belang van Nederland is als onderdeel van de eurozone dat in Griekenland de zaak op orde komt.
Als alle parlementen hebben ingestemd, kan de eerste schijf geld, tot 26 miljard euro, al donderdag 20 augustus worden overgemaakt. Athene moet met de miljarden een aantal leningen afbetalen en daarnaast is 10 miljard euro gereserveerd voor het versterken van de verzwakte Griekse bankensector. Investeerders moeten overigens gaan bijdragen aan de redding van de banken, spaarders, ook die met tegoeden boven 100.000 euro, zijn vrijgesteld.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat positief tegenover het programma maar zal pas in het najaar besluiten of het ook financieel zal bijdragen aan dit derde programma. „We wisten dat we nu geen 100 procent toezegging zouden krijgen”, zei Dijsselbloem. Het IMF wil eerst dat een aantal hervormingen worden uitgewerkt en het fonds hamert op schuldverlichting.
Kwijtschelding van Griekse schulden sloot Dijsselbloem alvast uit. Andere vormen van verlichting zijn eventueel mogelijk zoals het sleutelen aan de rente of de looptijd van de leningen. Maar dit zal pas worden besproken in het najaar, als is gebleken dat Athene doet waaraan het zich heeft verbonden.