Nieuwe wet Verenigde Arabische Emiraten verbetert positie christenen
ABU DHABI. Het geweld van Islamitische Staat (IS) en andere radicale groeperingen in het Midden-Oosten heeft een onverwacht positief neveneffect: in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is sinds kort een nieuwe antidiscriminatiewet van kracht die stelt dat alle burgers gelijk zijn ongeacht hun religieuze achtergrond.
Religieus en niet-religieus gemotiveerde intolerantie is wereldwijd een groeiend probleem. Dat geldt vooral voor het Midden-Oosten. In de islamitische wereld is dit thema echter moeilijk bespreekbaar. De islamitische wet, de sharia, is gebaseerd op de principiële en fundamentele ongelijkheid tussen moslims en niet-moslims.
Het gewelddadige optreden van IS en andere terreurorganisaties zorgt er echter voor dat de roep om religieuze tolerantie ook in het Midden-Oosten toeneemt. De Egyptische president Sisi heeft al verschillende keren aangegeven dat het dringend noodzakelijk is om oude religieuze wetten in het licht van de moderniteit te herzien. Ook de Jordaanse koning Abdullah hamert voortdurend op het belang van religieuze tolerantie in de samenleving. De regeringsleiders kiezen hun woorden zorgvuldig. Ze willen niet de schijn wekken dat ze tegen bepaalde aspecten van de sharia zijn.
Tolerantie
In de Verenigde Arabische Emiraten bleef het niet alleen bij woorden. De heerser van de zeven steenrijke emiraten, sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahyan, nam onlangs een baanbrekend besluit. Op 20 juli vaardigde hij een bindend decreet uit dat meteen als wetgeving van kracht werd. In de nieuwe wet wordt iedere daad die leidt tot religieuze haat of die onverdraagzaamheid bevordert, strafbaar gesteld. Discriminatie „op basis van religie, kaste, geloof, doctrine, ras, kleur of etnische afkomst”, wordt voortaan uiterst streng gestraft. Het is ook strafbaar om iemand in het openbaar of op sociale media voor ongelovige uit te maken.
De rooms-katholieke islamkenner Samir Khalil Samir uit Beiroet is buitengewoon tevreden met de nieuwe wetgeving. Hij noemt de wet „een stap voorwaarts” omdat die ook op de islam gebaseerde intolerantie jegens andersgelovigen strafbaar stelt. „In vrijwel alle Arabische en islamitische landen is de islam de religie van de staat. Andere godsdiensten worden in het beste geval getolereerd. De nieuwe antidiscriminatiewetgeving van de Verenigde Arabische Emiraten verschaft echter juridische gelijkheid aan alle burgers, ongeacht hun religieuze achtergrond”, zegt hij.
Samir Khalil Samir hoopt dat de nieuwe wetgeving invloed zal hebben in andere landen.
Gastarbeiders
In de Verenigde Arabische Emiraten wonen enkele honderdduizenden christenen. De meesten van hen zijn gastarbeider, afkomstig uit Azië. De groeiende openheid in het land blijkt uit het feit dat er inmiddels 24 kerken zijn gebouwd. Alle grote christelijke denominaties hebben een kerkgebouw geopend. Christenen die in Saudi-Arabië wonen, reizen rond christelijke hoogtijdagen zoals Pasen en Kerst naar de VAE, om daar een kerkdienst bij te wonen. In hun eigen land is iedere uiting van het christelijk geloof strafbaar.