„Steun vervolgde christenen niet alleen met luiden kerkklokken”
APELDOORN. Kerken in Nederland luiden morgen om 12.00 uur de klokken uit solidariteit met vervolgde christenen in Syrië en Irak. Maar er zijn meer manieren om hen een hart onder de riem te steken, zo blijkt uit reacties op de website en de Facebookpagina van deze krant.
Nederlandse christenen moeten de zelfverdediging van christenen in Irak en Syrië steunen, reageert Johannes de Jong van de Christian Political Foundation for Europe (CPFE) via mail. „Vanaf de val van Mosul hebben op Europees niveau de European Christian Political Movement en de CPFE samen met volksvertegenwoordigers van CU en SGP zich ingezet voor de Aramese christenen in Irak en Syrië. In dat kader ben ik afgelopen mei nog met een delegatie in het noordoosten van Syrië geweest om christenen te ontmoeten die samenwerken met de Syrische Koerden. Een belangrijk onderdeel van dit bezoek was een ontmoeting met de Syriac Military Council. Deze is van een paar honderd man uitgegroeid is tot de grootste christelijke zelfverdedigingsmacht in Syrië. Het is bijzonder om te zien hoe Assyrische christenen, Koerden en Arabieren zij aan zij zich succesvol verdedigen tegen IS. Laten kerken en christelijke organisaties in Nederland en Europa de oproep van de Syrisch-orthodoxe patriarch versterken en eisen dat de zelfverdediging van Assyrische christenen concreet wordt ondersteund.”
De GZB (Gereformeerde Zendingsbond) vraagt dit jaar speciale aandacht voor de bedreigde kerk in het Midden-Oosten, reageert Willem-Jan de Wit, werkzaam voor de GZB in Caïro. De zendingsorganisatie daagt mensen uit zelf een actie te bedenken die „bijzonder, leuk of sportief is” voor gezin, vrienden, vereniging of kerkenraad. Via de website kan online gedoneerd worden aan specifieke projecten of zendingswerkers.
The Dutch Atheist vraagt zich op Facebook af waarom alleen vervolgde geloofsgenoten worden genoemd. „Zijn anderen geen mensen dan? Zou het niet mooier zijn wanneer de vraag zou zijn: wat kunnen christenen nog meer doen voor onderdrukten dan klokken luiden?”
De regering moet eens druk gaan uitoefenen om „die lui daar” keihard aan te pakken, schrijft iemand. Een ander wijst erop dat de Nederlandse regering christenen die in ons land asiel zoeken, niet terug zou moeten sturen. Weer anderen onderstrepen het belang om voortdurend voor vervolgde geloofsgenoten te bidden. „Het gebed is het allerbelangrijkste.”