Binnenland

„Dreigement supermarkt enorme impact op mensen”

GRONINGEN (ANP). „De aard van de dreiging door de afperser van supermarktketen Jumbo is heel anders dan bij een overval of winkeldiefstal. Deze dreigementen hebben een enorme impact op mensen, omdat het niet beheersbaar is en inzichtelijk gemaakt kan worden.” Dit zegt veiligheidsexpert Bas Kiepe van ‘Security Control’. Hij vindt het goed dat de Jumbo voorzorgsmaatregelen heeft genomen. „Dat creëert gemoedsrust bij de medewerkers, ook bij die van andere Jumbofilialen.”

13 August 2015 16:30Gewijzigd op 15 November 2020 21:01

In het verleden werden vaker winkelketens afgeperst en bedreigd. De Belgische supermarktketen Delhaize werd eind vorig jaar door een Nederlander afgeperst en bedreigd met zuuraanvallen. In 2003 werd zuivelproducent Campina afgeperst. De dader vergiftigde toetjes met landbouwgif, waar consumenten ziek van werden. Ook IKEA werd in 2002 slachtoffer van afpersing, waarbij in meerdere filialen explosieven werden aangetroffen.

„Een overval is doelgericht op een vooraf uitgekozen plek. Iemand wordt direct met geweld geconfronteerd. Bij deze zaak kan het in elk filiaal plaatsvinden”, licht Kiepe toe. „Mensen zijn er in gedachten constant mee bezig. Dat geeft onrust.”

„Het is natuurlijk een bizar verhaal, de afpersing en bedreiging van de Jumbo. Er kan een malloot achter zitten, maar ook een organisatie. Je weet het niet. Dat maakt het lastig.”

Volgens Kiepe kun je personeel wel leren om anders te kijken naar afwijkend gedrag in de omgeving. „Ook zou smartsoftware ondersteund met videobewaking ingezet kunnen worden zoals bij Schiphol al het geval is. Het is belangrijk om de omgeving goed in beeld te brengen. Als een tas ergens te lang staat, dan krijg je daar een melding van.”

Grote organisaties zoals supermarkten maken risico-analyses, een dreigingsprofiel en treffen maatregelen. „De vraag is hoever je daarin gaat. Bij grote supermarkten is dat goed geregeld, zoals procedures voor het afsluiten van de winkel, trainen van vaardigheden bij personeel en begeleiding na trauma”, aldus Kiepe.

Een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat de dreigementen alleen aan de Jumbo gericht zijn. „De veiligheidsmanagers van de branche hebben onderling goed contact met elkaar. We hebben geen signalen dat dit supermarktbreed speelt.”

De levensmiddelenbranche heeft veiligheid hoog in het vaandel staan en geeft veiligheidstrainingen aan medewerkers. „Vooral overvallen hebben een grote impact op het personeel. Het CBL geeft ook e-learning cursussen over veiligheid aan medewerkers. Na afloop krijgen ze een certificaat. Veel supermarkten stellen zo’n certificaat verplicht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer