Joods België botst met minister over onverdoofd slachten
BRUSSEL. Een totaalverbod op onverdoofd slachten in België, zoals de Vlaamse minister Ben Weyts zondag voorstelde, komt neer op het verjagen van de Joden uit België. Dat stellen woordvoerders van de Joodse gemeenschap in de Belgische krant De Standaard.
De minister van Dierenwelzijn deed zijn voorstel in de nasleep van de al maandenlang durende discussie over de rituele slacht op tijdelijke slachtvloeren. Eind september heeft het islamitische Offerfeest plaats, waarbij miljoenen moslims wereldwijd een dier, meestal een schaap, ritueel laten slachten. De afgelopen jaren kon dat in België behalve in een erkend slachthuis op een tijdelijk erkende slachtvloer. Sinds dit jaar is dat echter verboden. Weyts voegt zich met deze maatregel naar eigen zeggen naar de Europese regelgeving.
Het verbod kwam Weyts op veel kritiek te staan. Bijna vijftig moslimorganisaties stelden hem in een brief in gebreke. Hij week echter niet voor de druk van de moslimsgemeenschap. In plaats daarvan zei hij zondag op de Belgische tv-zender VTM dat hij in de toekomst een totaalverbod wil op rituele slachting.
De Joodse gemeenschap reageerde dinsdag in De Standaard in niet mis te verstane bewoordingen. „Voor moslims kan verdoofd slachten ook. Wij daarentegen hebben géén alternatief”, aldus Michael Freilich van het nieuws- en opiniemagazine Joods Actueel. „Een verbod invoeren op onverdoofd slachten, komt dus neer op het wegpesten van de Joden. De laatste die ons zo’n verbod heeft opgelegd, was Adolf Hitler.”
In het ergste geval, vreest Freilich, betekent dit „het einde van de Joodse gemeenschap in België.”
Strengere regels
In Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Polen, Denemarken en IJsland is ritueel slachten bij wet verboden. In Nederland verwierp de Eerste Kamer in 2012 een wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden.
In Denemarken hebben Joden en moslims weinig moeite met de wet, die eerder dit jaar is ingevoerd, zegt correspondent Wim Verseput. „Ze verdoven op een manier die geen inbreuk maakt op hun religieuze voorschriften. Met de export van vlees vanuit Denemarken ligt het soms wat moeilijker. Het ene land hanteert strengere regels dan het andere.”