‘Je koppie erbij houden’ tijdens Sail
AMSTERDAM (ANP). Inhalen is verboden, de maximumsnelheid is 6 kilometer per uur, zwemvesten voor kinderen zijn verplicht en schepen die langer zijn dan 45,99 meter, krijgen geen toegang tot de Amsterdamse haven. De handhavers in de hoofdstad hebben een uitgebreid pakket veiligheidsmaatregelen opgesteld om het nautische evenement Sail, dat volgende week begint, vlekkeloos te laten verlopen.
Amsterdam is van woensdag tot en met zondag weer het toneel van het maritieme spektakel, waarvoor elke dag honderdduizenden mensen worden verwacht. De Amsterdamse haven rekent op meer dan 5000 schepen, naast de tall ships en andere bijzondere vaartuigen die te bezichtigen zijn. De gemeente, het havenbedrijf, de politie, Rijkswaterstaat, Waternet en de organisatie van Sail hebben het hoofd gebogen hoe ze de extreme drukte op en rond het water in de hand kunnen houden.
Zo geldt tijdens de intocht van de schepen op woensdag (de Sail-In Parade) verplicht eenrichtingsverkeer op het Noordzeekanaal, van west naar oost. Op alle dagen is roeien en zeilen verboden, mogen kapiteins aan het roer geen alcohol drinken en mag de muziek aan boord niet te hard staan. Handhavers controleren ook op gammele bootjes, vaartuigen moeten ‘IJ-waardig’ zijn. Plezierboten van meer dan 15 meter moeten zich registreren. Grote luxe jachten van 46 meter of langer zijn helemaal niet welkom tijdens Sail.
Bezoekers die de regels overtreden, riskeren forse boetes. Op het water houden de handhavers streng toezicht, onder meer met patrouillevaartuigen en snelle rubberbootjes van de politie en boten van het havenbedrijf, de provincie Noord-Holland en Rijkswaterstaat. Voor het eerst is ook een vaartuig van het havenbedrijf in Rotterdam van de partij om een oogje in het zeil te houden.
Met een campagne onder de titel ‘Varen op het IJ? Hou je koppie erbij!’ brengen de organisaties de regels onder de aandacht onder iedereen die van plan is met een boot naar Sail te komen. Zo zijn folders verspreid onder de recreatievaart, ook met tips („Houd uw handen en voeten binnenboord”). De beroepsvaart moet overigens gewoon door kunnen gaan tijdens het evenement. Deze schepen varen in konvooi in het midden van de vaarweg op het IJ.
De vorige editie van Sail verliep voor het grootste deel probleemloos. Tijdens de Sail-In Parade vijf jaar geleden ging een binnenvaartschip tegen de stoet in en botste tegen de kade. Het voer daarbij over een plezierbootje heen. De opvarenden daarvan belandden in het water, maar raakten niet gewond.