Economie

Waarde Chinese munt verder onderuit

PEKING (ANP/BLOOMBERG). De waarde van de Chinese munt is woensdag voor de tweede opeenvolgende dag sterk gedaald. De yuan verzwakte net als dinsdag met bijna 2 procent ten opzichte van de dollar. Dat zijn de sterkste dalingen van de afgelopen twintig jaar.

12 August 2015 08:19Gewijzigd op 15 November 2020 20:59

De devaluatie hangt samen met een dinsdag geïntroduceerd mechanisme, waarbij de Chinese bank de waarde van de yuan meer wil laten bepalen door ontwikkelingen op de markt. De Chinese centrale bank benadrukte dinsdag nog dat de stevige devaluatie van die dag een eenmalige gebeurtenis was, maar analisten betwijfelen dit en voorzien aanhoudende druk op de munt.

De Chinese overheid heeft nog altijd een stevige greep op de waarde van de yuan, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro en de dollar niet vrij beweegt. De centrale bank van China bepaalt elke dag de waarde, waarna de koers daar tot maximaal 2 procent tegenover mag stijgen of dalen. In het nieuwe mechanisme wil de bank zijn oordeel naar eigen zeggen wel meer dan voorheen laten afhangen van de vraag en het aanbod op de markt.

De deskundigen zijn verdeeld over de redenen voor die stap, die dus in eerste instantie vooral zorgt voor een stevige daling. Enerzijds kan het een reactie zijn van Peking op de afzwakkende economische groei in China, aangezien een zwakkere yuan de export van het land vooruithelpt. Aan de andere kant kan de vrijere wisselkoers ook zijn ingegeven door de ambitie van de Chinese regering om de yuan een grotere rol te laten spelen in de wereldeconomie.

De sterke devaluatie van de yuan zorgt voor veel onrust op de financiële markten, omdat het een teken kan zijn dat de Chinese economie nog sterker afkoelt dan verwacht.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemde het nieuwe wisselkoersmechanisme voor de yuan woensdag een welkome stap. De gevolgen moeten volgens het fonds echter blijken in de praktijk. China kan volgens het IMF binnen twee tot drie jaar overstappen op een werkelijk flexibele wisselkoers. Daarmee zou de Chinese munt ook een rol kunnen gaan spelen in het valutamandje waarop het IMF de waarde bepaalt van zijn eigen valuta.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer