„Een verzekering kost veel, maar levert weinig”
WAARDE. Pasjenka Lubbes uit Waarde zocht een aantal keren uit welke arbeidsongeschiktheidsverzekering hij het beste kon nemen, maar telkens kwam hij tot dezelfde conclusie: een verzekering voor een zelfstandige meubelmaker kost veel, maar „je krijgt er niets voor terug.”
Het beste kunnen we zelf sparen voor ons pensioen en een potje maken voor als we ziek worden. We zetten maandelijks een bedrag opzij. De ene maand lukt dat beter dan de andere.
Mijn vrouw Geralda en ik zijn beiden zelfstandig ondernemer, we runnen onze meubelmakerij samen. Ik kom uit de scheepsbetimmering; Geralda heeft de meubelvakschool in Amsterdam gedaan. Ik maak verder ook keukens of badkamers – vaak maatwerk waar meer uren in zitten dan normaal. In het verleden hebben we ook grachtenpanden in Amsterdam opgeknapt.
Eigenlijk werk ik sinds mijn 18e al voor mezelf, eerst via twee eenmanszaakjes, daarna kwam er een compagnon, en op een gegeven moment hadden we twaalf man personeel lopen. Voor je het weet ben je druk met anderen aansturen. Nu ben ik weer een zelfstandige zonder personeel, en dat bevalt me wel goed. De vrijheid. Zelf het echte werk doen.
Drie jaar geleden verhuisden we van Zaandijk naar Zeeland, en toen werd het lastiger. We moesten opnieuw beginnen, weer bekendheid krijgen, én de economie werkte niet mee.
Op zware momenten merkten we wel dat we geholpen werden. We hebben ervaren dat je niet veel nodig hebt en dat God zorgt. We kregen nuttige tips, of ontvingen net op tijd een opdracht of een betaling, of er kwam geld terug van de belasting. Om niet van één inkomstenbron afhankelijk te zijn, startten we ook een webshop in fairtradeartikelen, floz.nl.
Dat zzp’ers minder belasting betalen dan werknemers zie ik als een kleine tegemoetkoming. Is het zo dat we veel minder belasting betalen? Dat weet ik nog zo niet, het is best serieus wat er betaald moet worden. In elk geval is de zelfstandigenaftrek stimulerend voor degenen die voor zichzelf willen beginnen.
Geralda werkt twee dagen –we verwachten ons vierde kindje– en ik werk fulltime, en ’s avonds maak ik van acht tot halftien bijvoorbeeld offertes en schrijf ik facturen. Ik zocht dus ook uit wat een geschikte arbeidsongeschiktheidsverzekering zou kunnen zijn. Als ik er twee vingers zou afzagen –en daardoor in mijn beroep voor 100 procent arbeidsongeschikt– zou een verzekeraar me maar voor 20 procent arbeidsongeschikt verklaren. Daar heb ik geen 250 tot 500 euro per maand voor over.
Alles bij elkaar zeg ik: we hebben geen vastigheid, leven met een bepaalde onzeker- heid – maar dat hoort bij het ondernemerschap.”
zomerserie
Zzp’er
Ze werken op de zolder van hun huis, kruipen achter de laptop in een koffiebar of bouwen met andere zelfstandigen zonder personeel aan nieuwe panden. Zzp’ers. Hun aantal groeit hard in Nederland. Sommigen komen amper rond; anderen lijken rijk.
Wie: Pasjenka (43) en Geralda (30) Lubbes
Bedrijf: PAS Interieur en Meubelmakerij
Zzp’ers sinds: 2007, 2008
Uitspraak: „Ondernemer zijn vinden we uitdagend, spannend, maar niet stressvol.”