Kerk & religie

Israël Museum plaatst oudste en nieuwste Bijbel naast elkaar

Hoewel niemand er met het blote oog ook maar een letter van kan lezen, bestaat er grote belangstelling voor de kleinste Bijbel van de wereld.

Alfred Muller
8 August 2015 13:59Gewijzigd op 15 November 2020 20:56
De grootte van de Nanobijbel. beeld Israël Museum
De grootte van de Nanobijbel. beeld Israël Museum

De zogeheten Nanobijbel is sinds kort te zien in de ”Shrine of the Book” (Heiligdom van het Boek) van het Israël Museum in Jeruzalem. Naast de Dode Zeerollen –met de oudste manuscripten van de Bijbel– ligt nu een van de modernste Bijbels ter wereld.

Het Israël Museum stelt de Nanobijbel tentoon in het kader van de viering van zijn 50-jarig bestaan. De miniatuurbijbel heeft de afmeting van een halve millimeter bij een halve millimeter. Toch bevat het alle boeken van de Hebreeuwse Bijbel of de Tenach.

Prof. Uri Sivan en dr. Ohad Zohar van het Russell Berrie Instituut voor Nanotechnologie van het Technion in Haifa kwamen op het idee een Nanobijbel te maken. Ze hebben dit laten uitvoeren door technologen van het Sara en Moshe Zisapel Centrum voor Nano-elektronica en het Wolfson Centrum voor Micro-elektronica Onderzoek en Onderwijs. De eerste van de twee kopieën werd door de toenmalige Israëlische president Shimon Peres aan paus Benedictus XVI gegeven tijdens diens bezoek aan Israël in 2009.

De tekst bestaat uit 1,2 miljoen letters die zijn gegraveerd in een goudlaag op een chip. Een straal maakte de goudatomen los en creëerde letters. Deze techniek is te vergelijken met de wijze waarop mensen in de oudheid inscripties maakten in steen. Het schrijfproces nam ongeveer negentig minuten in beslag. Om de tekst te kunnen lezen is een microscoop nodig die in staat is de letters minstens 10.000 keer te vergroten.

Het woord nano stamt af van het Griekse woord ”nano”, dat dwerg betekent. Een nanometer is een miljardste deel van een meter, te vergelijken met een olijfpit en de aarde. Nanotechnologie maakt het onder meer mogelijk nieuwe materialen te maken die sterker en lichter zijn dan staal.

Bij de tentoonstelling kunnen bezoekers ook zien hoe de Nanobijbel werd gemaakt en welke media er de eeuwen door gebruikt zijn om de Bijbeltekst door te geven.

In de ”Shrine of the Book” is vanwege het 50-jarig bestaan van het gebouw ook een tentoonstelling te zien over de eigen ontstaansgeschiedenis. Het ronde, witte gebouw is een expressionistisch werk van de architecten Frederick Kiesler en Armand Bartos.

De ”Shrine of the Book” opende zijn deuren in 1965, een maand voordat het Israël Museum officieel werd geopend.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer