Stagnatie geboortes remt groei van christelijke kerk (video)
De groei van het christendom stagneert door een afnemend aantal geboortes. De islam zal om die reden tegen 2050 bijna de grootste wereldreligie worden, verwacht een Amerikaans onderzoeksinstituut.
Tijdens de afgelopen eeuw is het goede nieuws van het Evangelie sneller verspreid dan in welk andere periode van de geschiedenis. Maar door het afnemen van geboortes in christelijke kring worden er ineens veel minder mensen met het Evangelie bereikt dan gepland, zo concludeert het Centrum voor de Studie van het Wereldchristendom (Center for the Study of Global Christianity (CSGC)), onderdeel van het Gordon-Conwell Theological Seminary in de Verenigde Staten.
De tekening die het Amerikaanse Christianity Today bij een artikel over het onderzoek plaatste, spreekt boekdelen. Het aantal onbereikten voor het Evangelie neemt door de jaren beduidend af, zo is af te lezen aan de snel afnemende curve, totdat… een zuigeling op de draad gaat zitten en ervoor zorgt dat de neergaande lijn snel vrijwel horizontaal verloopt. Het kind is letterlijk de kink in de kabel.
Dat trekt een streep door al te hoge verwachtingen in christelijke kring om heel de wereld te bereiken met het Evangelie. Er was de laatste tijd zelfs reden tot enig optimisme. Eerst kostte het namelijk bijna 2000 jaar om het Evangelie ingang te doen vinden onder de helft van de wereldbevolking. In 1900 had 45,7 procent van de wereldburgers kennisgenomen van de Bijbel. Amper meer dan honderd jaar later was dat percentage gegroeid tot maar liefst meer dan 70 procent.
Gezien het feit dat het aantal zendingsorganisaties van 2200 in het jaar 1970 naar 5100 in 2015 groeide, zou te verwachten zijn dat het aantal bekeerlingen fors zou toenemen. Maar dat is door de demografische ontwikkelingen niet meer het geval: nu bedraagt de groei slechts 2 procent, in totaal 72 procent, zeggen de cijfers.
Groei van islam
Het aantal kinderen per gezin neemt in christelijke kring af, maar groeit daarentegen bij moslims. Een recente studie van Pew Research Center heeft uitgewezen dat moslims de jongste bevolking kennen: 34 procent van hen is jonger dan 15 jaar, vergeleken met 27 procent van de christenen in diezelfde leeftijdscategorie. Moslims hebben de hoogste geboortecijfers ter wereld. Moslimvrouwen hebben gemiddeld 3,1 kinderen, christenvrouwen 2,7.
Deze gegevens én het feit dat 70 procent van de moslims de islam trouw blijft, leiden tot de voorspellingen dat de islam weleens de eerste plaats van het christendom zou kunnen overnemen als grootste wereldreligie, zo stelt het Pew-rapport in zijn verwachtingen over de periode 2010 tot 2050. Het aantal moslims maakt in deze tijd een grote sprong vooruit: van 1,6 miljard aanhangers in 2010 naar 2,7 miljard in 2050.
In diezelfde periode zal het christendom er naar verwachting er 40 miljoen aanhangers bij krijgen, maar zal het er ook 106 miljoen verliezen aan andere religies. De veel kleinere groei van het christendom van 2,17 naar 2,92 miljard komt vooral door natuurlijke aanwas via geboortes.
Minder discipelen
De groei van het christendom stagneert niet alleen vanwege het afnemende aantal geboortes, maar ook door concurrentie met andere religies en het uitblijven van ”nieuwe discipelen”. De snelle groei van evangelisatie in de twintigste eeuw was vooral het werk van Afrikaanse stammen. Het aantal christenen op het Europese vasteland steeg van 7 miljoen in 1900 naar 470 miljoen in 2010, aldus het Pew Research Center. Maar in dezelfde tijdsperiode groeide het aantal moslims in Afrika van 11 miljoen naar 234 miljoen, terwijl het aantal praktiserende leden van de stammenreligies terugliep van 76 naar 13 procent.
Het CSGC erkent dat de schattingen anders kunnen uitvallen bij veranderende demografische ontwikkelingen. Toch, zo stelt CSGC-directeur Todd Johnson, zullen toekomstige zendelingen zich meer moeten richten op landen als China en India om de grote opdracht van Evangelieverkondiging te vervullen. Funest is de geslotenheid van kerken of groepen, zoals bijvoorbeeld in clans in China en kasten in India, waar de meeste onbereikte mensen wonen, respectievelijk 440 en 700 miljoen.
Toch is het alles niet pessimisme wat de klok slaat. Evangeliseren zal afnemen wanneer zendelingen moeten concurreren met andere wereldreligies, erkent Paul Eshleman, directeur van Finishing the Task, een netwerk van meer dan 1200 denominaties, kerken en zendingsorganisaties, waaronder Wycliffe. „Maar de verspreiding van het Evangelie stopt niet. We zullen alle groepen rond 2050 bereiken. Tegen 2017 hebben we al iemand werkzaam in elke bevolkingsgroep. Het aantal onbereikte groepen is van 639 in 2005 afgenomen naar 454.”
„Groei bevolking kans voor zending”
De groei van de wereldbevolking, en in het bijzonder die in Afrika, biedt de zending een grote kans. Dat zei Detlef Blöcher van een Duitse koepel van zendingswerkers gisteren tegenover persbureau Idea. De VN stelden eerder deze week dat de wereldbevolking van 7,3 miljard mensen nu naar 11 miljard zal groeien in 2100. De sterke toename van het aantal Afrikanen zal de snelle groei van kerken op het continent een duw in de rug geven, verwacht Blöcher. „En Afrikaanse christenen hebben een sterke zendingsdrang.” Verder nemen veel Afrikanen het Evangelie mee doordat ze emigreren. „De Afrikanen zullen de wereld het Evangelie brengen.” Ook Brazilianen, Indiërs en Filipijnen zullen het Woord naar het noordelijk halfrond brengen, denkt hij.