Zzp’er Van Campen: Er was heel veel te doen, soms kon ik het niet bolwerken
DAMWOUDE. Met lede ogen ziet Joost van Campen uit Damwoude aan hoe zzp’ers in de bouw soms voor 19 of 22 euro per uur werken. „Ze onderschatten wat ze waard zijn!” Wat als hij zelf in de bouw zat, met al die concurrentie? „Dan begon ik een bedrijf dat zzp’ers leert hoe ze hun tarieven kunnen handhaven.”
Onderhandelen over een project vind ik heerlijk. Dan ga je met elkaar om de tafel, kop koffie erbij… Er is vraag naar wat ik doe en ik denk dat ik wat kan, en dat is wat waard. Ik hoef niet het onderste uit de kan, maar ik laat me niet inpakken voor een laag uurtarief. Beslist niet. Als je niet vasthoudt aan je tarieven, word je een speelbal van opdrachtgevers.
De afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Technische vakkennis is maar een heel klein deel van het ondernemerschap. Ik werd zzp’er omdat ik op mijn 30e al vijf werkgevers had gehad en mijn vrouw zei: Als je weer gaat veranderen, begin je maar voor jezelf. Dat deed ik dus. Er was vraag naar technische mensen, mijn werk werd goed betaald, en een aantal bedrijven had een oogje op mij. Ze beloofden me klussen als ik zelfstandig zou zijn.
Ik wist niet waar ik aan begon. De situatie is bij tijden allesbehalve rooskleurig geweest. Als ondernemer moet je rekeningen betalen, investeren, organiseren, communiceren… Er was ontzettend veel te doen, en ik kon het soms niet bolwerken.
Ik heb een werktuigbouwkundige en elektrotechnische achtergrond. De afgelopen drie weken was ik in Tsjechië om een machine te testen. Daarvóór was ik in Hongkong, waar zeven grote pompen staan die elk 8000 kuub rioolwater per uur kunnen verwerken. In zo’n gevaarte zitten afsluiters, de besturing van zo’n afsluiter wordt door een Nederlands bedrijf geleverd, en er waren storingen gemeld; een paar waren helemaal geen probleem. Ze hadden „een geluidje gehoord.” Nu kon ik wel zeggen dat er niks aan de hand was, maar om dat goed te kunnen overbrengen, moet ik snappen hoe deze klanten in Hongkong denken. Communicatie is cruciaal, negeer ik dat, dan creëer ik grotere problemen.
Wat ik het moeilijkst blijf vinden, is continuïteit scheppen. In maart, april en mei had ik te weinig werk, en dat is eigenlijk niet te dragen. We hebben weleens hulp nodig gehad omdat de gaten te groot werden. In zo’n geval adviseer ik iedereen: Blijf communiceren. Praat met de crediteuren, met de Belastingdienst.
Maar toen ik daarna onderweg was naar Polen, werd ik vier keer opgebeld, door verschillende bedrijven. Dan gaan alle radertjes draaien: hoe urgent is het; kan het wachten; wat levert het op. Soms werk ik met andere zzp’ers samen.
Ja, ik denk dat andere mensen in onze situatie gek zouden worden van de onzekerheid. Er zijn tijden geweest dat ik knokte en knokte – en toch iets in de min kwam te staan bij de bank, waar ik compleet van in de stress schoot. Nu zeg ik: Het zij zo. Ik heb mijn best gedaan.
Naam: Joost van Campen (39)
Bedrijf: Enerflow
Beroep: international field service engineer WtbE
Zzp’er sinds: 2007 Uitspraak: „Zakelijk proberen te zijn én loslaten is toch wel het beste advies dat ik geven kan.”
zomerserie Zzp’er
Ze werken op de zolder van hun huis, kruipen achter de laptop in een koffiebar of bouwen met andere zelfstandigen zonder personeel aan nieuwe panden. Zzp’ers. Hun aantal groeit hard in Nederland. Sommigen komen amper rond; anderen lijken rijk.