Kerk & religie

Software om bij te houden wie de kerkdiensten bezoeken – en hoe vaak

Een Amerikaans bedrijf, Churchix in Las Vegas, heeft software ontwikkeld waarmee kerkelijke gemeenten beter kunnen nagaan wie hun diensten bezoeken – of wie niet (meer). Zeker grote (mega)kerken, met vaak meerdere diensten op een zondag, kunnen gemak hebben van deze „gezichtsherkenningssoftware.”

Redactie kerk
27 July 2015 16:35Gewijzigd op 15 November 2020 20:42
Megakerk in het Amerikaanse Georgia. Beeld EPA
Megakerk in het Amerikaanse Georgia. Beeld EPA

Met behulp van de software worden de gezichten van binnenkomende mensen ‘gevangen’ op een foto of video (via de beveiligingscamera bijvoorbeeld), en vervolgens vergeleken met die in de database van de kerk, schreef The Washington Post vorige week.

Churchix is voortgekomen uit het Israëlische bedrijf Skakash, dat gespecialiseerd is in gezichtsherkenning, onder andere ten behoeve van luchthavens, ondernemingen op juridisch terrein en casino’s. Volgens Moshe Greenshpan, oprichter en directeur van Skakash, toonde op zeker moment ook een internationale kerk interesse voor het product (Face-Six). Dit leidde in februari tot de start van Churchix, dat zich specifiek op kerken richt.

„See you on Sunday”

Zo’n veertig kerken hebben de software inmiddels aangeschaft, verklaarde Greenshpan tegenover The Washington Post. Hoeveel ze hiervoor hebben moeten neertellen, wilde hij niet kwijt. Wel gaf hij aan dat het ledental van de betreffende gemeenten varieert van 100 tot 3000.

Volgens Greenshpan maakt de software het voor kerkelijke gemeenten gemakkelijker om bij te houden wie de diensten bijwonen of wie (regelmatig) ontbreekt. „Komt een lid drie of vier keer niet, dan kun je hem vervolgens even bellen, zo van: „See you on Sunday” – „We zien je zondag.””

Nu al houden kerken vaak, hoe dan ook, bij of hun leden trouw opkomen, aldus de directeur van Skakash. Zijn software kan hen daarbij helpen, denkt hij. „En als je constateert dat iemand regelmatig de bijeenkomsten bijwoont, bel je hem of haar bijvoorbeeld ook gemakkelijker op om te vragen om een gift.”

Privacy

Maar hoe zit het met de privacy? Greenshpan adviseert kerkelijke gemeenten hun leden te vragen –in het kader van de transparantie– zich te laten registreren. De meeste gemeenten die de software van Churchix inmiddels gebruiken doen dit echter zonder dat hun leden het weten, zei hij erbij.

„We denken dat gezichtsherkenning normaal wordt”, aldus Greenshpan. „En als de technologie beter wordt, wordt het ook goedkoper.”

Zomaar binnenlopen

Inderdaad is het zo dat de meeste kerkelijke gemeenten op dit moment al een of ander systeem hebben waarmee zij de betrokkenheid van hun leden kunnen ‘meten’, aldus prof. dr. Scott Thumma tegenover The Washington Post. Thumma is directeur van het Hartford Institute on Religion in de Verenigde Staten, dat zich met name bezighoudt met onderzoek naar megakerken. Sowieso hebben deze een geautomatiseerd ledenadministratiesysteem, zei hij, en niet zelden bevat dat ook foto’s van de leden. Thumma wees er wel op dat een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van megakerken is dat je er ‘zomaar’ binnen kunt lopen, zonder het idee te hebben dat iedereen op je let.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer