Binnenland

Celstraffen en taakstraffen in zaak Valkenburg

MAASTRICHT (ANP). De rechtbank in Maastricht heeft donderdag twaalf mannen veroordeeld wegens het plegen van ontucht met een toen zestienjarig meisje in Valkenburg, vorig jaar. Tien kregen een dag onvoorwaardelijk cel opgelegd plus taakstraffen van 120 tot 240 uur. Twee anderen kregen zes maanden cel waarvan drie voorwaardelijk en vijf maanden waarvan drie voorwaardelijk.

23 July 2015 14:09Gewijzigd op 15 November 2020 20:38
Vrouwe Justitia. beeld ANP
Vrouwe Justitia. beeld ANP

De rechtbank ging ervan uit dat de verdachten niet bewust naar seks met een minderjarige op zoek waren. Dat maakt het verwijt minder groot.

De advocaten van de mannen vonden dat ze geen schuld hadden, omdat niemand van hen wist dat het meisje minderjarig was. Zij vroegen dan ook ontslag van rechtsvervolging of boetes en taakstraffen zonder celstraf.

Maar de mannen hebben onvoldoende gecontroleerd of het meisje meerderjarig was, aldus de rechtbank. Alleen afgaan op de in de seksadvertentie opgegeven leeftijd of wat het meisje daarover beweert, is onvoldoende.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten de lichamelijke integriteit van het meisje ernstig geschonden en haar psychische schade toegebracht.

De zwaarste straf ging naar een voormalig medewerker van een jeugdzorginstelling in Cadier en Keer. Die had volgens de rechtbank beter moeten weten. De rechtbank legde hem echter geen beroepsverbod op.

Het Openbaar Ministerie (OM) had twee weken geleden onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist van vijf tot twaalf maanden. Maar de rechtbank vindt dat een te zware straf en ziet meer in taakstraffen. Wettelijk gezien moet de rechtbank wel een celstraf opleggen, en daarom koos de rechtbank voor een dag cel plus taakstraffen.

In totaal hebben 29 mannen een dagvaarding gekregen wegens ontucht met het meisje. Volgende week donderdag beslist de rechtbank over de straf van nog eens dertien mannen, en later dit jaar over de anderen. Een 55-jarige man werd vorige week al vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie gaat in alle twaalf zaken in hoger beroep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer