Hagenpreek en zang Datheen in Dordt
DORDRECHT. Het is geen jubileumjaar, maar toch staat Dordrecht zondag uitgebreid stil bij de Eerste Vrije Statenvergadering, die op 19 juli 1572 onder meer vrijheid van godsdienst inluidde.
Met een speciale kerkdienst in de openlucht, georganiseerd door het platform Raad van Kerken en het Dordrechts Museum, staat Dordrecht zondagmiddag stil bij de Eerste Vrije Statenvergadering van 443 jaar geleden. De dienst met hagenpreek, waarbij net als in de zestiende eeuw de mannen rond de vrouwen en kinderen staan, wordt gehouden op de binnenplaats van museum Het Hof van Nederland, dat op Koningsdag openging. De hagenpreek wordt verzorgd door de hervormde emeritus predikant ds. J. Belder. Aan de dienst werken ook ds. C. A. Streefkerk (protestantse wijkgemeente Sterrenburg) en de Dordtse pastoor Tj. Visser mee.
’s Avonds vindt in de Trinitatiskapel, de lutherse kerk aan de Vriesestraat, een zogenoemde Reformatiesamenzang plaats, waarbij de psalmen van Petrus Datheen centraal staan. De organisatie hiervan is in handen van het Reformatie Instituut Dordrecht (RID).
André Diepenbroek, tweede voorzitter en woordvoerder van het Reformatie Instituut Dordrecht: „Het RID probeert alles wat met de Reformatie te maken heeft naar Dordrecht te halen. Dat begon in 2009 met de Calvijntentoonstelling, en zo ging het ook met de presentatie van de Herziene Statenvertaling in 2010, die aanvankelijk in Veenendaal zou zijn.”
Zondag hebben er een hagenpreek plaats en een zangavond. Waarom hebben jullie voor deze dag gekozen?
„Wij hebben niet voor de zondag gekozen. De gemeente Dordrecht wilde op deze 19e juli wat organiseren, omdat zij merkte dat er in het verleden weinig aandacht geweest is voor de historie van de stad. Daar wil zij verandering in aanbrengen. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw vonden er nog wel carnavaleske Hoffeesten plaats; de laatste jaren gebeurde er niets.
Dit jaar vieren we, waarschijnlijk mede in verband met de opening van Het Hof van Nederland en het bezoek van de koning op Koningsdag, voor het eerst grootschalig de 19e juli. Dat deze dag op zondag valt, heeft ons als RID doen besluiten om een zanguur te organiseren waarin ds. J. M. J. Kieviet, tot voor kort christelijk gereformeerd predikant in Dordt, de leiding heeft. Hij geeft uitleg over de psalmen van Datheen die gezongen worden.
De bijeenkomst op Het Hof zondagmiddag is een echte kerkdienst, dus dat past ook goed bij de zondag.
Als we volgend jaar iets organiseren op 19 juli kan dat een concert of lezing zijn. Daar hebben we nu bewust niet voor gekozen.”
Werken jullie niet te veel mee met de marketing van het gemeentebestuur?
„Het RID is opgericht nadat toenmalig burgemeester Bandell de kerken opriep zich meer te laten zien in de stad. Wij zijn als RID een erfgoedstichting die bij haar achterban passende activiteiten belegt. Een zanguur is zo’n activiteit. Verder hebben we pas een avond over Bonhoeffer georganiseerd, en eerder al avonden over het avondmaal en over de Dordtse Leerregels bijvoorbeeld. Van de marketingplannen van de gemeente weet ik verder niets. Ik vind het vooral heel positief dat de gemeente de kerken en het RID bij dit soort dingen betrekt. Dat gebeurde vroeger nooit. Mooi ook dat de kerken in Dordrecht zo hun gezicht laten zien.
We zijn als christenen vaak van mening dat het niet goed gaat met ons land, maar er gebeurt ook van alles in positieve zin.”
Wat zijn de plannen van het RID de komende jaren?
„Belangrijke jaren voor ons worden 2018-2019, als het 400 jaar geleden is dat de nationale synode van 1618-1619 plaatsvond. We zijn maar een kleine stichting, maar we willen als een soort makelaar meewerken om Dordrecht als stad van de Reformatie in Nederland en daarbuiten op de kaart te zetten.”