„We leven in een geweldige tijd”
„We leven in een geweldige tijd. De moderne, jonge mensen zijn meer dan ooit geïnteresseerd in geestelijke zaken. Ik zou niet in een andere tijd willen leven,” meent Peter Sluimer, evangelist in Portugal.
Hij sprak zaterdag op de ontmoetingsdag van European Christian Missionship Nederland (ECM-N) in Leusden. Tijdens de bijeenkomst was er ook aandacht voor het honderdjarig bestaan van ECM. De zendingsorganisatie heeft als belangrijkste doel het stichten en opbouwen van gemeenten in Europa.
Sluimer beschouwt het als een voordeel dat de christelijke beschaving voorbij is, omdat nu zowel het licht als de duisternis zichtbaar wordt. Hij vroeg de aanwezigen of zij de passende sleutel hadden om de verloren Europese medemens met zijn tragiek te zoeken, te begrijpen en te redden. „Wil je een licht zijn in de duisternis, dan moet je bereid zijn om zonder compromissen de lijdende Heere te dienen, zelfs al word je een marginaal persoon of al kost het je leven.”
Volgens Sluimer is het belangrijk om medemensen op de juiste manier tegemoet te treden, zodat je hun hart kunt bereiken. „Er zijn zo veel gebroken huwelijken. Hebben we de juiste sleutel voor hun relatieproblemen? Het is niet het voornaamste om alles goed op een rijtje te hebben, of actief te zijn in het gemeenteopbouwwerk. We moeten naar de hedendaagse mensen luisteren en hen respecteren. We moeten houden van onze medemensen in nood en geloven dat ze zonder Jezus verloren gaan.”
Sluimer werkt al negentien jaar in het Portugese vakantiegebied Algarve. Zijn Engelstalige preken worden simultaan vertaald in het Duits, het Portugees, het Roemeens en het Nederlands. ’s Middags zijn er sinds vorig jaar diensten in het Portugees die door ongeveer 25 mensen bezocht worden. De zendeling is nog op zoek naar een assistent voor evangelisatiewerk, waarvoor hij de gemeente probeert te mobiliseren.
Directeur D. Eikelboom van ECM-N zei tijdens een seminar dat Europa het enige werelddeel is waar het percentage christenen afneemt. Hij maakte een vergelijking met het bekende beeld van Zadkine in Rotterdam. Het beeld, dat de verwoestingen door Duitse bombardementen in de oorlog symboliseert, bestaat uit een man zonder hart. Zo heeft Europa volgens hem ook geen hart. Eikelboom heeft toch hoop voor Europa, omdat er in dit werelddeel vrijheid van godsdienst is, er veel mogelijkheden zijn om mensen te bereiken en er resten van een christelijke beschaving zijn.
Eikelboom hoopt dat het werk van ECM zorgt voor een sneeuwbaleffect als zendingsgemeenten van de tweede generatie rond 2010 volwassen zijn, zodat ze zelf andere gemeenten kunnen stichten. ECM-N heeft in totaal veertig zendelingen in Europa uitgezonden: dat is relatief veel op het totaal van 200 zendingswerkers van ECM. Volgens Eikelboom studeren er op dit moment aan bijbelscholen veel jongeren die in de zending willen.
De directeur van ECM-N verklaarde dat de financiële problemen van ECM-N opgelost zijn; de begroting is sluitend.
E. Addicott, directeur van ECM, sprak over het honderdjarig bestaan van de organisatie. Ten tijde van de opwekking in Wales was er ook een opwekking in Estland. Tijdens een dienst preekte Ganz Raud over het oordeel van God. De kapitein van de geheime politie, die hem moest arresteren, werd zo geroerd door Rauds getuigenis dat hij naar voren kwam en zijn geloof in Jezus beleed. Tijdens dezelfde dienst kwamen nog veertig anderen tot bekering. Dit was het begin van de Russische en Slavische Bijbelunie, een naam die later veranderd werd in ECM. In 1993 ging de Nederlandse organisatie Europese Evangelische Zending (EEZ) samen met ECM.
Addicot meent dat er op dit moment nieuwe kansen zijn voor kerkgroei in Europa door het wegvallen van de grenzen binnen de EU en door politieke veranderingen in landen zoals Spanje en het vroegere Joegoslavië.