Kerk & religie

Nederland reeds in de ban van Jezusfilm

Veel Nederlandse bioscopen beginnen deze week al met de voorverkoop van kaarten voor de omstreden film van regisseur Mel Gibson ”The Passion of Christ” (Het lijden van Christus). Dat heeft distributeur A-Film zaterdag gemeld.

Kerkredactie
1 March 2004 09:12Gewijzigd op 14 November 2020 01:00

„De vraag naar kaarten vanuit alle hoeken is enorm”, stelt een woordvoerster. „Vooral religieuze mensen kunnen niet wachten om de film te zien.”

Alle theaters van bioscoopketen Pathé starten nu al met de voorverkoop. Dit is opmerkelijk: de film is pas over vijf weken in Nederland te zien. Normaal kunnen bezoekers pas een week van tevoren kaarten kopen voor een bioscoopbezoek.

”The Passion of Christ” is op dit moment de best bezochte film in Amerika. Het is daar ook een kassucces: in de eerste vijf dagen in de Amerikaanse bioscopen heeft de film al 117,5 miljoen dollar opgebracht. In Nederland zal hij te zien zijn in meer dan vijftig bioscopen.

Regisseur Mel Gibson, zelf orthodox rooms-katholiek, stelt dat hij met de film een getrouwe weergave van de Evangeliën heeft willen brengen. Abraham Foxman beweerde echter in het weekblad National Catholic Reporter dat veel scènes in de omstreden film niet gebaseerd zijn op de Evangeliën, maar op rooms-katholieke zieners, zoals de 19e-eeuwse mystica Anne Katherina Emmerich. De scènes zijn volgens hem ontleend aan mystieke rooms-katholieke bronnen, die de schuld van de Joden voor de dood van Christus overdrijven.

Foxman is directeur van de Joodse organisatie Anti-Defamation League (ADL), die strijdt tegen antisemitisme. Volgens critici zou de film aanzetten tot antisemitisme. Gibson zelf vindt dit onzin. Hij schrapte overigens wel een passage uit zijn film met het citaat uit Matthéüs: „Zijn bloed kome over ons en onze kinderen.”

Opmerkelijk is dat ”The Passion of Christ” twee eeuwenoude talen hanteert: Latijn en Aramees. De film toont op expliciete wijze de laatste twaalf uur van het leven van Jezus. Vooral de bloederige kruisiging ervaren veel mensen als aanstootgevend. In de Amerikaanse stad Wichita overleed op de premièreavond een vrouw aan een hartstilstand na het zien van de scène.

Meer over
Ethiek
Actueel

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer